> > Succes Barcode en XML in prijsvraag VN Bonn

Succes Barcode en XML in prijsvraag VN Bonn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-09-2013 - In de internationale prijsvraag voor het nieuwe Verenigde Naties-hooofdkantoor in Bonn heeft het Nederlandse team van Barcode Architects / West 8 een gedeelde eerste plaats bereikt. Het voorstel van XML en LOLA is onderscheiden met een eervolle vermelding.

De ontwerpen van XML / Lola en Barcode / West 8

Aan de prijsvraag namen in twee fasen 70 teams deel. De twee winnaars, Stefan Lippert uit Berlijn in samenwerking met ANNABAU Architektur + Landschaft en Barcode Architects i.s.m. West 8, gaan een volgende, laatste fase in. Eind van het jaar zal er bekend worden gemaakt welke van de twee projecten wordt gerealiseerd.

In de huidige situatie maakt de Verenigde Naties in Bonn gebruik van een aantal bestaande gebouwen die tot het vertrek naar Berlijn in gebruik waren van het Duitse parlement. De prijsvraag vroeg zowel om een ontwerp voor een nieuw gebouw van 14.000 m² als aanvulling op deze bestaande voorzieningen, als om een voorstel voor de inrichting van het landschap, dat als verbindend element de afzonderlijke gebouwen samenbrengt tot een campus. De nieuwbouw is bestemd voor de UNFCCC, het deel van de Verenigde Naties dat zich richt op internationaal overleg op het gebied van klimaatverandering, waaronder het Kyoto protocol.

Het ontwerp van Barcode Architects heeft een plattegrond in de vorm van een parallellogram, waardoor het gebouw een sculpturaal effect krijgt, het zorgt voor een slank profiel vanaf de Rijn. Het gevelontwerp bestaat uit verticale betonnen zonweringelementen die subtiel zijn gecurved. Zij symboliseren daarmee de lijn van wapperende vlaggen zoals de entrees van VN-gebouwen veelal worden gekenmerkt. De hoofdentree van het gebouw geeft toegang tot een transparante lobby waar de straat middels een genereuze trap met het lager gelegen, door West 8 vormgegeven, parklandschap wordt verbonden.

XML maakte met LOLA Landscape Architects en adviesbureau ABT een voorstel dat het gevraagde programma verdeeld over 13 bovengrondse en 2 ondergrondse lagen. De compacte vierkante plattegrond is gebaseerd op een 5,4 bij 5,4 meter grid. Het programma wordt zo ondergebracht in een generiek en slank volume met een minimale footprint. De compacte footprint zoekt aansluiting bij de schaal van de bestaande bebouwing waardoor een campus ontstaat met een aantal onderling door landschap verbonden losstaande gebouwen van vergelijkbare schaal. Door een modificatie van het generieke volume, het naar binnen schuinplaatsen van de ramen, krijgt het gebouw een onverwachte alzijdige eigenheid.

Volgens XML zoekt de transparante architectuur van de voorgestelde nieuwbouw zowel de dialoog met de traditie van internationaal modernisme waarin veel VN-gebouwen zijn vormgegeven (zoals het hoofdkantoor in New York en het kantoor van Unesco Parijs) als met de terughoudende dienstbare architectuur van de bestaande gebouwen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook