> > De gevels van de Enexis regiokantoren

De gevels van de Enexis regiokantoren

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-09-2013 - Atelier PRO heeft de regiokantoren voor Enexis in Zwolle, Venlo en Maastricht ontworpen die dit jaar worden geopend. De gebouwen kregen een bijzondere gevel van prefab composieten sandwichpanelen.

tekst: Bart van Hoek / beelden: Jeroen Musch en Atelier PRO

Het bedrijf Enexis beheert en onderhoud het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Elk regiovestiging heeft kantoorruimte, opslagruimten en werkplaatsen. Enexis vroeg voor de gebouwen om een Energieprestatiecoefficient (EPC) van 0. Deze waarde is bereikt met een 'groene long' in elk gebouw, installaties als warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) en photovoltaïsche cellen (PV), een optimale oriëntatie en het gevelontwerp.

Atelier PRO liet zich voor de gevel inspireren door het abstracte werk van kunstenaar Jan Schoonhoven, waarin wordt gespeeld met schaduw- en licht. Om de zoninstraling te minimaliseren zijn de ramen schuin in de gevel geplaatst en zoveel mogelijk gericht op het noorden. De meeste ramen liggen verdiept in de gevel, een enkele steekt als een soort erker uit. Deze schuine plaatsing resulteren in een patroon van driehoeken rond de ramen. Hierdoor ontstaat een bijzondere dieptewerking. De gevels hebben een onregelmatig raampatroon.

De gevels zijn uit verdiepingshoge composieten sandwichpanelen met moduulbreedtes van 1,8 en 2,7 meter. Voor dit materiaal is gekozen vanwege de hoge isolatiewaarde en het lichte gewicht. De zelfdragende elementen zijn circa 200 millimeter dik en geproduceerd door Holland Composites Industrials en NPSP. De buitenzijde was de malzijde, de binnenzijde is afgewerkt met brandwerende vezelplaat. Omdat men vreesde voor vervorming tijdens transport en montage zijn de kozijnen pas op de bouwplaats gemonteerd in de gevelpanelen.

Projectarchitect Bas Woldman, met Alex Letteboer verantwoordelijk voor de ontwerpen, zegt in een toelichting op het productieproces: "Eigenlijk is bijna geen enkel element gelijk, maar slimme maltechniek met flexibele eindstukken voor het maken van de juiste lengte en de juiste afschuining van de bovenzijde, heeft serieproductie toch mogelijk gemaakt. De positie van de ramen is ook telkens anders, maar is door losse “insert mallen” in de moedermal mogelijk gemaakt."

De gebouwen hebben het BREEAM Excellent certificaat behaald.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook