> > Brits-Nederlands team ontwerpt uitbreiding Lakenhal

Brits-Nederlands team ontwerpt uitbreiding Lakenhal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-10-2013 - Restauratiearchitect Julian Harrap Architects uit Londen, in combinatie met HappelCornelisseVerhoeven uit Rotterdam zijn geselecteerd voor de restauratie en uitbreiding van de Lakenhal in Leiden.

© Julian Harrap Architects / HappelCornelisseVerhoeven

De selectiecommissie met daarin onder andere de Rijksbouwmeester, Frits van Dongen, selecteerde uit 47 geïnteresseerde architectencombinaties de vijf beste inschrijvingen. Op basis van een aansprekende visie en een plan van aanpak koos de selectiecommissie unaniem voor deze combinatie. Julian Harrap Architects en HappelCornelisseVerhoeven gaan nu aan de slag met hun ontwerpen.

Het Britse Julian Harrap Architects wordt geleid door Robert Sandford en Lyall Thow en heeft een lange staat van dienst op het gebied van restauratie van monumentaal erfgoed. Zij werken momenteel onder andere aan de restauratie van het Sir John Soane Museum in Londen en waren met David Chipperfield Architects verantwoordelijk voor de restauratie van het Neues Museum in Berlijn, dat in 2011 werd onderscheiden met de Mies van der Rohe Award.

HappelCornelisseVerhoeven bestaat uit Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven. Dit veelbelovende trio werkt vanuit een ambachtelijke, duurzame basis aan ontwerpen die nieuwbouw op vanzelfsprekende en eigentijdse wijze verbinden met de stedelijke of landschappelijke omgeving. HappelCornelisseVerhoeven benaderde Julian Harrap Architects voor dit project.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur): “Ik ben heel benieuwd hoe de ontwerpen er uit komen te zien. Met de keuze van deze twee architectenbureaus komt de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal weer een stap dichterbij.”

Museumdirecteur Meta Knol: “Met deze verrassende combinatie van de internationale top op restauratiegebied met jong talent voor de nieuwbouw zijn wij zeer ingenomen, het sluit volledig aan bij het profiel van Museum De Lakenhal.”

Sinds 1874 is het gemeentelijke Museum De Lakenhal gevestigd in rijksmonument de ‘Laecken-Halle’. Het pand uit 1641 is dringend aan restauratie en uitbreiding toe. Daarvoor werd een krediet van 13,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden. Het museum heeft reeds aanvullende middelen weten te genereren met haar succesvolle Lucas van Leyden Mecenaat en door een gift van 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij.

In de jaren 2015-2017 wordt het historische pand grondig hersteld en geconserveerd, waarbij de sterk verouderde klimaatinstallatie wordt vervangen. Tegelijkertijd worden de achterstanden in publieksvoorzieningen, zoals een publiekszaal en museumhoreca, aangepakt. De overkapping van het voorplein, een noodoplossing uit 1992, zal worden verwijderd. Het tekort aan ruimte voor wisselende tentoonstellingen wordt opgelost door de toevoeging van een nieuwe tentoonstellingszaal, zodat in het bestaande gebouw de eigen collectie beter en vollediger getoond kan worden. Daarbij worden ook de logistieke voorzieningen verbeterd, zodat het museum zijn internationale bruikleenpositie kan behouden. De laatste uitbreiding van Museum De Lakenhal vond plaats in 1921.

Sinds 1874 is Museum De Lakenhal gevestigd in de oude ‘Laecken-Halle’ (1641). Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de collectie van het museum behoren werken van Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.

De uitbreiding moet in april 2017 open gaan in verband met de 100ste verjaardag van De Stijl.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook