> > Reportage: Rijkskantoorgebouw Kollhoff

Reportage: Rijkskantoorgebouw Kollhoff

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-10-2013 - Vandaag wordt het nieuwe Rijkskantoor Turfmarkt 147 in Den Haag officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Vorige week bezocht Architectuur.ORG dit grootste kantoorgebouw van Nederland.

tekst en foto's: Bart van Hoek

De huisvesting van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie was verouderd. Eind vorige eeuw werd door Jo Coenen een plan gemaakt om de torens te vernieuwen. Dit ging echter niet door. De oude torens werden in 2003 verkocht aan de Gemeente Den Haag. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor nieuwbouw, waaraan Neutelings Riedijk, Mecanoo, Schmidt Hammer Lassen, Bolles + Wilson, NBBJ, Foster & Partners en Kollhoff meededen. Inmiddels was er in opdracht van degemeente een visie voor het Wijnhavenkwartier ontwikkeld door de Amerikaanse architect Richard Meier. Dit stedenbouwkundig plan voorzag in een groot aantal slanke torens in de zone tussen de Turfmarkt en de Schedeldoekshaven. Het nieuwe ontwerp omvat drie torens gemaakt door Hans Kollhoff en Rapp + Rapp op de locatie van het woongebouw De Zwarte Madonna. Behalve de huisvesting van de ministeries moest er ook nieuwe woningbouw worden gerealiseerd. Deze kreeg een plaats in De Kroon van Rapp + Rapp. Door vertraging bij de omstreden sloop van De Zwarte Madonna duurde het langer voordat met de realisatie kon worden begonnen.

Het nieuwe Rijkskantoor aan de Turfmarkt is met 146,5 meter het hoogste gebouw in Nederland buiten Rotterdam en met zijn 130.000 m² het grootste kantoorgebouw van Nederland. Hoofdgebruiker zijn de ministeries Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en Veiligheid & Justitie. De torens hebben een klassieke opbouw met plint, een middendeel en een kroon. De torens delen de 48 meter hoge en 9 verdiepingen tellende plint met woontoren De Kroon. Bij de hoofdentree is een ruimte uitgespaard voor een tuin. In de plint bevinden zich ook een tentoonstellingsruimte en enkele commerci‡le ruimten.

Kollhoff liet zich voor de vormgeving van het gebouw inspireren door de hoogbouw in Chicago uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het gebouw heeft grote overeenkomsten met het door hem ontworpen kantoor aan de Potsdammerplatz in Berlijn uit 1999. De onregelmatige vorm van de 4 hoekige torens komt voort uit de wens van de gemeente om een aantal slanke torens op deze locatie te realiseren. Nu is er vanuit bijvoorbeeld Het Plein zicht tussen de torens door. De torens hebben bovendien verschillende kleuren, om te voorkomen dat ze als een geheel ogen.

Het gebouw heeft 41 bouwlagen en 37 verdiepingen. De kernen met liften en trappen zorgen samen met de dragende buitenschil voor stabiliteit van het gebouw. De vloer is uitgevoerd als een bollenvloer, deze aan beide zijden vlakke vloer draagt in twee richtingen. De kunststof bollen die mee worden gestort zorgen voor gewichtsbesparing. Het gebouw heeft 25 liften. Er is onderscheid gemaakt tussen 'low-rise'-liften die tot en met de 22e verdieping bedienen en 'high-rise'-liften die de 4e tot en met 21e verdieping overslaan.

In het interieur is zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Er zijn voor de torens twee standaardplattegronden ontwikkeld, alle 4.0000 bureaus zijn hetzelfde. Ook is 'Het Nieuwe Werken' ingevoerd. Bij elke verdieping staan kluisjes voor medewerkers waar zij iedere ochtend hun spullen kunnen pakken, om daarna een werkplek uit te zoeken. Een wens van de werknemers om de ramen te kunnen openen is gerealiseerd. Bijzondere plaatsen in het gebouw zijn het restaurant met 800 plaatsen, paddenstoelkolommen en een 70 meter lange bank langs de gevel, de bijzondere plafonds op de bestuursverdieping en het ellipsvormige auditorium in de kelder.

Op maaiveldniveau is veel gedaan om goed aan te sluiten bij de stad. Met banken, extra functies aan de omliggende straten en een tuin bij de entree. Toch oogt het complex gesloten en massaal. Daar verandert de materialisering met vlakken in verschillende materialen weinig aan. De torens zijn echter wel een mooie toevoeging aan de skyline. Het gebouw is op zijn mooist als je de stad nadert met trein of auto.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook