> > Expositie over Bossche school architect De Jong

Expositie over Bossche school architect De Jong

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-10-2013 - Op zondag 3 november opent in het Graafs museum de expositie ‘Jan de Jong in Grave’ over het werk en leven van Bossche School-architect Jan de Jong (1917-2001).

foto's: Archiphoto Haarlem

Aanleiding van de expositie is het eerste deel van ‘Jan de Jong de monografie’, geschreven door architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma in samenwerking met Wim Ramselaar. Tentoonstelling en boek zetten de productieve, maar vergeten, architect in de belangstelling.

De Jong was bij een kleine schare kenners al bekend als de briljantste leerling van de benedictijner monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991), wereldberoemd vanwege zijn architectuurtheorie rondom het ‘plastische getal’. Dankzij de grondige studie voor de monografie is nu duidelijk waarom De Jong belangrijk was; hij gaf deze architectuuropvatting een modern gezicht en liet in een rijk oeuvre zien hoe ongekend breed die theorie toepasbaar is. Deze kennis is nu voor het eerst beschikbaar voor een breed publiek.

De tentoonstelling geeft in kort bestek inzicht in leven en loopbaan van De Jong. Speciale aandacht gaat naar zijn werk voor Grave dat een staalkaart omvat van zijn oeuvre. Hier bouwde hij zijn eerste woningbouwprojecten. Later drukte hij zijn stempel op de binnenstad met zorgvuldige stadsvernieuwingsprojecten. Ook maakte hij een stedenbouwkundige analyse van de historische binnenstad, en adviseerde hij bij stadsinrichting en restauraties. Vooral dit latere werk toont hoe De Jong de architectonische harmonieleer van dom Van der Laan met vele eigen inzichten verrijkte.

De expositie verheldert daarnaast de specifieke ontwerpwijze van De Jong. Zo is er lesmateriaal waarmee het plastische getal inzichtelijk werd gemaakt. Ruime aandacht krijgt ook het woonhuis met kantoor van De Jong, het Jan de Jong-huis in Schaijk, dat hij zelf als proeftuin van de door hem gekoesterde architectuuropvatting beschouwde. De film ‘Een uitzicht voor de geest’ wordt getoond; een portret van dit complex waarin mevrouw Riek de Jong-De Groot, weduwe van De Jong, vertelt hoe dit alles tot stand kwam en hoe het gezin hier leefde. Een selectie van het door De Jong voor dit huis ontworpen meubilair is op de expositie aanwezig. Ook wordt een nog niet gepubliceerde fotoserie van het huis getoond van architectuurfotograaf Kim Zwarts.

De expositie is tot 2 maart 2014 te zien in het Graafs Museum aan de St. Elisabethstraat 10 A (De Hampoort) in Grave. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook