> > Ideeënprijsvraag voor Leidse watertoren: "Waterproef"

Ideeënprijsvraag voor Leidse watertoren: "Waterproef"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-04-2008 - RAP Architectuurcentrum organiseert in opdracht van de gemeente Leiden een prijsvraag voor de watertoren aan de Hoge Rijndijk. Doel van de prijsvraag Waterproef is om ideeën te verzamelen voor een nieuwe bestemming voor dit markante rijksmonument.

De Watertoren.

Onder de winnaars is een totaal van 6.000,- euro aan prijzengeld te verdelen. Uitgangspunt van de ideeënprijsvraag Waterproef is dat de Leidse watertoren in de toekomst toegankelijk is voor het publiek. Zo zou de watertoren een nieuwe bestemming kunnen krijgen als restaurant, galerie of uitkijktoren.

Na afloop van de prijsvraag biedt de gemeente Leiden de twaalfkantige watertoren te koop aan. "We hopen dat de prijsvraag architectonische juweeltjes oplevert, die potentiële kopers zullen inspireren", aldus Elsbeth Klink van RAP Architectuurcentrum. "De ideeënprijsvraag Waterproef biedt een mooie ontwerpopgave voor architecten om een creatief plan te maken voor een nieuwe publieke bestemming voor dit industriële monument." Wethouder Pieter van Woensel, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening: "Ik zie dit als een mooie kans voor de stad. Het zou geweldig zijn als Leiden hierdoor qua architectuur op de kaart komt te staan. Ik hoop dat de deelnemers de grenzen van hun creativiteit opzoeken."

De watertoren bestaat dit jaar honderd jaar. Architect W.C. van Manen ontwierp de toren indertijd voor de Leidsche Duinwatermaatschappij. Het waterreservoir met 1,2 miljoen liter water moest zorgen voor voldoende druk op het Leidse waterleidingnet en diende als voorraadbuffer. Het unieke aan deze watertoren is de combinatie van een skelet van gewapend beton in combinatie met baksteen. Hiermee illustreert de toren de overgang van de neo-renaissancistische baksteentorens naar de zakelijk vormgegeven betonnen watertorens.

Architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en studenten Bouwkunde worden uitgenodigd mee te doen aan de ideeënprijsvraag Waterproef. Op donderdagavond 24 april maakt RAP Architectuurcentrum het prijsvraagprogramma bekend, evenals de samenstelling van de jury. Vanaf 25 april is het prijsvraagprogramma te downloaden en kunnen architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en studenten bouwkunde uit Nederland zich inschrijven via de website van RAP. De inschrijving sluit op 30 mei. De 1e prijs bestaat uit 3.000 euro, de 2e prijs uit 2.000 euro en de derde prijs uit 1.000 euro.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook