> > Eerste steen nieuwbouw Herlaarhof te Vught

Eerste steen nieuwbouw Herlaarhof te Vught

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-11-2013 - Vandaag wordt de eerste steen gelegd van de nieuwbouw van Herlaarhof op het ‘Zorgpark Voorburg’ van de Reinier van Arkel Groep te Vught. EGM ontwierp het gebouw

Herlaarhof is een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Cliënten en medewerkers hebben samen met EGM architecten een programma van eisen opgesteld voor de nieuwe kliniek. EGM architecten ontwierp Herlaarhof als een kruising tussen een standaard eigen woning met puntdak en een tuin met een vrijstaand huis in een vakantiepark. Heel gewone huizen voor een bijzondere doelgroep.

De nieuwbouw van de kliniek op het ‘Zorgpark Voorburg’ bestaat uit een aantal verspreide twee-onder-een-kapwoningen, in totaal zes woningen, waarbij huiselijkheid en herkenbaarheid voorop staan. In elke woning is plaats voor ongeveer 9 kinderen of jongeren, begeleid door 2 of 3 groepsleiders. Twee geschakelde woningen zijn bedoeld voor het Multi Functioneel Centrum Licht Verstandelijk Beperkten (MFC-LVG), een provinciale specialistische voorziening.

Ieder huis voor een woongroep heeft achter de eigen voordeur een hal met garderobe, huiskamer met open eetkeuken, een trap naar boven met slaapkamers op de verdieping en onder de kap. Buiten deze huiselijke kring zijn onopvallend ook nog enkele algemene voorzieningen in en tussen de volumes geschoven. Buiten zorgen hagen om de voor- en achtertuinen voor overzicht en bescherming.

Ook de verschijningsvorm van de woningen is gerelateerd aan de kruising tussen bos en huis door toepassing van verticale houten delen boven een meanderend basement van metselwerk terwijl het met metaal ingelegde dakvlak de lucht weerspiegelt. De huizen zijn zorgvuldig gepositioneerd op al aanwezige open plekken in het bos. Door met name daar te bouwen en te bestraten waar het nodig is, is zoveel mogelijk van het park met zijn prachtige bomen bewaard gebleven.

In juni 2013 zijn de bouwwerkzaamheden van de kliniek gestart. Juni 2014 is de nieuwbouw gereed. September 2014 vindt de verhuizing plaats. Van september 2014 tot januari 2015 wordt de oude kliniek gesloopt en wordt het terrein verder ingericht. De renovatie van het behandelhuis voor poliklinische zorg start in oktober 2014 en is halverwege 2015 gereed.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook