> > Renovatie en nieuwbouw Hanzehogeschool Groningen

Renovatie en nieuwbouw Hanzehogeschool Groningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-11-2013 - DP6 architectuurstudio, Bierman Henket architecten en ABT hebben de Europese aanbesteding gewonnen voor de renovatie en nieuwbouw van het Wiebengacomplex voor de Hanzehogeschool in Groningen.

Het monumentale gebouw huisvest de Academies voor Gezondheidsstudies en Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het ontwerp is van DP6 en Bierman Henket. Het laatste bureau is thuis in de renovatie van moderne monumenten. Zij renoveerden eerder onder andere Sanatorium Zonnestraal. ABT versterkt het ontwerpteam met BIM expertise.

Het Wiebengacomplex is een Rijksmonument uit 1922 waarin oorspronkelijk de Nijverheidsschool was gevestigd. Het gebouw is ontworpen door Jan Gerko Wiebenga, en is een vroeg voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het ademt sfeer en geschiedenis, maar voldoet niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat.

Het oorspronkelijke gebouw en twee uitbreidingen uit latere jaren worden gerenoveerd; op de binnenplaats wordt het complex uitgebreid. Deze nieuwbouw maakt het mogelijk gemeenschappelijke functies centraal te positioneren en kortere lijnen naar de verschillende werkomgevingen te creëren. Dit is in lijn met het ontwerp van Wiebenga, waarin oorspronkelijk op de binnenplaats praktijklokalen waren gesitueerd.

Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken krijgt de hogeschool een veel opener karakter. Interdisciplinair werken, ontmoeten van andere disci­plines, vooraan staan in de ontwikkeling van de zorg en het ontwikkelen van een eigentijdse blik op zorgprofessies zijn belangrijke thema’s die in het gebouw tot uitdrukking moeten komen. Onderwijs gekoppeld aan de praktijk en de zichtbaarheid van 'Skills Labs' zijn hierbij belangrijk. Binnen het gebouw krijgen de verschillende academies een eigen gezicht, maar de onderlinge samenwerking staat centraal.

De nieuwbouw sluit direct aan op de essentie van Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met paral­lelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. De flexibiliteit van het gebouw maakt het mogelijk de extra druk als gevolg van de hogere onderwijsintensiteit op te nemen. Er is een zonering van meer publieke en meer private functies. Het gebouw is transparant in de publieke ruimtes, waardoor er veel zichtbaarheid is van de verschillende onderwijsfuncties. De nieuwbouw wordt uitgevoerd in wit beton en glas, een vormge­ving die contrasteert met het bestaande monument. Door gebruik te maken van prefab elementen kan snel en met minimale overlast gebouwd worden.

DP6 Architectuurstudio won eerder dit jaar al aanbestedingen voor scholen in Delft en Den Haag. De oplevering van het Wiebengacomplex staat gepland voor medio 2016.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook