> > Start bouw clubhuis MVRDV voor tennisclub IJburg

Start bouw clubhuis MVRDV voor tennisclub IJburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-11-2013 - Tennisclub IJburg en MVRDV hebben bouwvergunning verkregen voor 'The Couch', het nieuw te bouwen clubhuis voor de Amsterdamse Tennisclub IJburg op Rietlanden Oost, één van de kunstmatige eilanden van de Amsterdamse wijk IJburg.

impressies: MVRDV

Het dak van het 322 m² grote, door MVRDV ontworpen clubhuis is naar boven en naar onder gekanteld om als informele tribune en uitzichtplatform voor de club te fungeren.

Het clubhuis is een 36 meter lang open volume met verschillende functies zoals kleedkamers, wc’s, keuken en opslag aan weerszijden. Hierdoor blijft de hoofdruimte open van karakter en multifunctioneel te gebruiken voor de verschillende evenementen van de club. Het dak daalt naar het zuiden toe bijna tot de grond en stijgt aan de noordkant tot een hoogte van zeven meter, hierdoor kan het als een informele tribune en uitzichtplatform worden gebruikt. Op deze ‘Couch’ kunnen tot 200 toeschouwers zitten. De glazen gevel aan de noordkant laat onbeperkt natuurlijk licht binnen en zorgt voor vrij uitzicht over het water van het IJmeer.

De betonnen constructie wordt aan de buitenkant voorzien van een EPDM polymeer hotspray, een kunststof in de kleur en textuur van een gravelcourt die het gebouw waterdicht maakt. De binnenkant van het clubhuis is met FSC gecertificeerd hout bekleed. De gereduceerde glazen gevel aan de zuidkant helpt het gebouw koel te houden, terwijl de betonnen constructie zorgt voor warmteaccumulatie in de winter.

Het clubhuis wordt aangesloten op stadsverwarming, uitgerust met een warmtewisselaar en zal zomers natuurlijk geventileerd worden. Al deze maatregelen zorgen voor een duurzaam gebouw met een efficiënte reductie-coëfficiënt. Het budget is voor een derde opgebracht door het fonds sportaccommodaties Amsterdam en verder uit eigen middelen.

De tennisclub ligt op Rietlanden Oost, een kunstmatig eiland in de Amsterdamse wijk IJburg. De club met 1100 leden heeft tien gravelcourts en een tennisschool. Het nieuwe clubhuis wordt het centrum van de diverse clubactiviteiten.

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontwerpt het clubhuis samen met adviseur Studio Bouwhaven en constructeur ABT. Ballast Nedam Bouw is de aannemer voor wat het achtste gerealiseerde gebouw van MVRDV in Amsterdam wordt.

Nog deze maand wordt begonnen met de bouw van 'The Couch', dat in juni 2014 wordt opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook