> > Opening uitbreiding Internationale School Hilversum

Opening uitbreiding Internationale School Hilversum

14-11-2013 - Vandaag wordt de nieuwe uitbreiding van de International School Alberdingk Thijm in Hilversum, een ontwerp van Van Hoogevest Architecten, geopend.

Het ontwerp van architect Herman Bakker voorziet in een nieuw multifunctioneel auditorium, een nieuw dramalokaal en een nieuwe bibliotheek. Bestaande onderwijsfuncties zoals de aula en lokalen zijn aangepast, waarbij de oorspronkelijke gangstructuur van de school is hersteld.

Vanwege de rijksmonumentale status van de school, ontworpen door Nicolaas Andriessen (1892 – 1947) en geopend in 1938, werd eerst onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis en een waardenstelling (hier te downloaden) gemaakt. Op basis daarvan werd verder gekeken naar mogelijkheden tot uitbreiding.

Aanvankelijk vroeg de opdrachtgever slechts een nieuw auditorium en een nieuw dramalokaal, zonder verlies van lokaalruimte. Maar al gauw werd duidelijk dat men ook de aula te krap vond en eigenlijk ook nieuwe lesruimte nodig was. Door de beperkte kavelruimte en de onsamenhangende situatie voortkomend uit uitbreidingen in het verleden, is gekozen voor een integrale aanpak: Het schoolgebouw is niet alleen voorzien van nieuwe functies, maar ook getransformeerd tot architectonisch sterk ensemble. Daartoe is een deel van de uitbreiding uit 1989, die vanuit bouwhistorisch onderzoek een indifferente monumentwaarde had toegekend gekregen, gesloopt en nieuwbouw in twee bouwlagen ontworpen, die de reeks van uitbreidingen rond de historische binnenplaats aaneensluit. De bestaande leslokalen zijn voor een belangrijk deel gerenoveerd.

Ritme en structuur van de bestaande bouw zijn hersteld en consequent doorgezet in de nieuwbouw. Een goede visuele verbinding vanuit de nieuwbouw naar het binnenplein met een prachtige oude boom is gecreëerd door grote glaspanelen in de gevel. Het nieuwe auditorium is hangend uitgevoerd en is vanuit de aularuimte zichtbaar door een bekleding in donkerpaars vilt. De aula is vergroot, overbrugt de hoogteverschillen in het gebouw en vormt een verbinding tussen de aansluitende oudere bouwdelen. Het nieuwe dramalokaal is geheel zwart uitgevoerd, zonder daglichtopeningen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook