> > Nieuwbouw St. Antonius Ziekenhuis Utrecht geopend

Nieuwbouw St. Antonius Ziekenhuis Utrecht geopend

18-11-2013 - Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht in Leidsche Rijn is afgelopen vrijdag officieel geopend door Prinses Beatrix. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig-, constructief- en interieurontwerp.

Het nieuwe ziekenhuis vervangt de twee oude ziekenhuizen in Overvecht en Oudenrijn. Het St. Antonius beschikt nu over twee moderne ziekenhuislocaties, een in Nieuwegein en een in Utrecht. Daarnaast heeft het St. Antonius poliklinieken in Houten, De Meern en Utrecht Overvecht. De hoofdvestiging in Nieuwegein blijft het topklinische centrum voor hart-, vaat- en longziekten. De vestiging in Utrecht is een volwaardig ziekenhuis waar alle specialismen vertegenwoordigd zijn, maar in het bijzonder is toegerust op Beweging, Psychiatrie & Psychologie en Oncologie.

Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 85.000 m² en heeft 148 bedden. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de heldere structuur en het overvloedig gebruik van daglicht waardoor bezoekers zich overal goed kunnen oriënteren.

dJGA ontwierp een structuur: de hoofdas van het ziekenhuis staat haaks op de verbindingstraverse naar de parkeergarage en het psychiatrisch centrum. Op de kruising hiervan ligt de centrale receptie en het centrale liftenblok. Vanuit de hoofdas zijn via dwarsassen alle poliklinieken te bereiken. De wachtruimtes liggen allemaal aan het daglicht en aan ook aan het einde van elke gang komt daglicht naar binnen. Daarmee is de oriëntatie optimaal.

De rationaliteit is ook terug te vinden in de eenvoudige stapeling van functies: een publiekslaag op de eerste verdieping, direct gekoppeld aan de parkeergarage. Direct onder de publiekslaag ligt de laag met onderzoeks- en behandelfaciliteiten, direct boven de publiekslaag ligt de staflaag met vergaderaccommodaties, de Antonius Academie en de werkruimtes en secretariaten van de specialisten. Helemaal bovenin het ziekenhuis liggen de verpleegafdelingen. Als de bezoeker bij de verpleegafdelingen uit de lift komt, ziet hij meteen het buitenterras bij het dagverblijf en de grote daktuin die tussen de verpleegafdelingen in ligt voor zich.

In 2010 werd met de bouw van een nieuw ziekenhuis in Leidsche Rijn begonnen. In maart van dit jaar werd het gebouw opgeleverd en in september was de ingebruikname.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook