> > Boek en tentoonstelling over werk Dirk Jan Postel

Boek en tentoonstelling over werk Dirk Jan Postel

20-03-2008 - Op 29 maart aan staande verschijnt Transparencies, een monografie over architect Dirk Jan Postel. Het boek bespreekt aan de hand van drie essays verschillende aspecten van het werk van Postel en een aantal van zijn meest bekende projecten worden uitgebreid toegelicht. Tevens is momenteel een tentoonstelling over zijn werk te zien in het Dordrechts Museum, met speciale aandacht voor zijn plannen voor de renovatie en uitbreiding van het museum. De expositie loopt tot en met 13 april 2008.

De essays in het boek zijn geschreven door drie auteurs. Dominique Pieters (Belgisch architectuurcriticus en voormalig redacteur van de Architect) beschrijft de wijze waarop Postel projecten in een binnenstedelijke complexiteit inpast. Frank Kaltenbach (van het Duitse architectuurblad Detail) belicht Postels innovatieve glasconstructies en de technische precisie waarmee hij als architect te werk gaat. Postel zelf neemt in zijn essay de lezer mee in het wordingsproces van enkele projecten: welke rol spelen omstandigheden en factoren als bijvoorbeeld een opdrachtgever en de (on)mogelijkheden van het gebruikte materiaal bij de totstandkoming van een project?

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum biedt, zoals het boek dat doet, een overzicht van het werk van Postel. Aan de hand van onder andere maquettes, foto's, tekeningen en Postels eigen schetsboeken maakt de bezoeker op bijzondere wijze kennis met het werk van de architect. De renovatie- en uitbreidingsplannen voor de tentoonstellingslocatie zelf worden ook uitgebreid, van eerste schets in de selectiefase tot definitief ontwerp, getoond.

Het oeuvre van Dirk Jan Postel (1957) bestaat uit zeer diverse projecten die in binnen- en buitenland zijn gerealiseerd. Zo ontwierp hij de nieuwe residentie van de Nederlandse ambassadeur te Peking (2007, onlangs uitgeroepen tot "Best Residential Project" in de BusinessWeek / Architectural Record China Award 2008 competitie), het Stadhuis-Stadskantoor van 's-Hertogenbosch (2006), het Theater Castellum in Alphen aan de Rijn (2005), de Temple de l'Amour II (2001) in Bourgondiƫ (Frankrijk) en een glazen huis in Almelo (1997). Uit deze en andere projecten blijkt dat voor Postel transparantie, ruimteverbindingen en zichtlijnen essentieel zijn voor de expressie en de sfeer van zijn gebouwen. Tot de kern van zijn werk behoren voornamelijk opdrachten met complexe en publieke programma's in een binnenstedelijke context. Kenmerkend voor zijn werk is verder de aandacht voor detail, innovatief materiaalgebruik en het gebruik van constructief glas in het bijzonder. Momenteel werkt hij onder andere aan de uitbreiding en renovatie van het Dordrechts Museum en aan het nieuwe Stadskantoor van Utrecht. Dirk Jan Postel is partner bij het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger Urbis.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook