> > UNStudio wint prijsvraag Baumkirchen Mitte München

UNStudio wint prijsvraag Baumkirchen Mitte München

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-11-2013 - Ben van Berkel / UNStudio hebben de competitie voor Baumkirchen Mitte in München gewonnen.

beelden: UNStudio

Het plan van het Nederlandse architectenbureau werd geselecteerd uit 6 inzendingen van onder andere BIG, Jürgen Mayer H Architects en Schneider + Schumacher Architects.

UNStudio ontwierp samen met OR else Landscapes het 18.500 m² tellend woon- en kantorencomplex in het oosten van München. Het programma omvat 13.000 m² kantoren en 5.500 m² wonen. Met zijn 60 meter hoge toren zal het project een belangrijke plaats krijgen in Baumkirchen Mitte, een nieuwe buurt bij S-bahn station Berg-am-Laim en de Baumkirchener Straße.

Veranderende eisen en verwachtingen in het hedendaagse wonen vormen het uitgangspunt voor de woningen binnen het ontwerp van UNStudio. In het gebouw worden flexibele appartementen opgenomen die kunnen worden gecombineerd mer aangrenzende eenheden. Daarnaast bieden flexibele plattegronden de mogelijkheid voor verschillende configuraties in de layout van de appartementen.

De restanten op de locatie van een voormalig spoor-emplacement vormen de blauwdruk voor de structuur van de daktuin. De lineaire kaders in het ontwerp bieden ruimte aan tuinen en speelplaatsen, evenals rijen van siergrassen en bloeiende vaste planten die zijn geïnspireerd door de spontane vegetatie van emplacementen. Door de integratie van moestuinen, systemen voor het regenwater, compostering en bijenteelt wordt de daktuin meer dan alleen een recreatiegebied. Het speelt een belangrijke ecologische rol door bij te dragen aan een duurzame leefomgeving.

Ben van Berkel zegt in een toelichting op het ontwerp: "In het ontwerp voor de gevel van het gebouw hebben we gekozen voor een gelede soberheid, met contrasterende schalen van detail. De horizontale banden zorgen op grotere afstand voor een sobere articulatie van het gebouw, maar als je dichter bij het ​​gebouw komt ontdek je een verfijnde schaal van ingewikkelde, complexe detaillering."

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook