> > Architect Postel over sculpturaal stadskantoor Utrecht

Architect Postel over sculpturaal stadskantoor Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-11-2013 - Naast het Centraal Station in Utrecht wordt het nieuwe stadskantoor voor de gemeente Utrecht gerealiseerd. Architectuur.ORG sprak met architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger over het ontwerp dat hij met Christian Müller maakte.

tekst: Bart van Hoek / impressies: kraaijvanger

De architecten wonnen in 2006 de prijsvraag met een sculpturaal gebouw dat gedeeltelijk over de OV-terminal van Benthem en Crouwel architekten is geschoven. Het gebouw is opgebouwd uit 6 lagen met publiekshal, 6 lagen rond een carré en twee torens met 10 verdiepingen. Deze torens zijn afgeschuind, de zuidelijke aan oostzijde, de noordelijke aan de zuidzijde.

Omdat het gebouw grote uitkragingen heeft is gekozen voor staal. Met constructeur Jan van der Windt van Zonneveld ingenieurs ontwierpen de architecten na het winnen van de prijsvraag een hoofddraagstructuur met diagonalen die zichtbaar zijn in de gevel. De diagonalen zorgen voor rotatie-, langs- en dwarsstabiliteit. Door de vorm en diagonalen zijn alle gevels van het gebouw verschillend. Daarnaast wordt de stabiliteit verzorgd door 2 betonnen kernen in de noordtoren. De architecten maakten maquettes op 1:100 om de plaats van constructie-elementen als diagonalen en paraplu constructies in het gebouw te testen.

Om de sculpturale vorm van het gebouw te versterken hebben de naar buiten gerichte gevels een andere afwerking dan de naar elkaar richtte gevels van de twee torens en het carré. De laatste zijn uitgevoerd als vliesgevel, waarbij de borstweringen van de zuidgevel van de noordtoren voorzien zijn van pv-cellen.

De "buitengevels" zijn opgebouwd uit zo'n 1.200 gevelelementen. De meest voorkomende afmetingen zijn 5,4 bij 3,6 meter voor de langsgevels en 7,2 bij 3,6 meter voor de kopgevels. De 30 centimeter dikke gevelelementen hebben een polyester schaal die opgevuld is met isolatieschuim. Hiermee wordt een isolatie waarde, Rc, van 11,0 gehaald. (waar nog niet zo heel lang geleden voor woningbouw de eis van 2,5 gold). De elementen moesten aan extreem veel eisen voldoen op het gebied van bijvoorbeeld vlamdovendheid, brandwerendheid en constructie. Postel: "Hoewel niet alle deze eisen gelden voor elke plek in de gevel zijn vanuit de conceptgedachte van homogeniteit al deze eisen voor alle panelen gesteld."

Op een aantal plaatsen zijn er vides, zoals in de zuidgevel van de noordelijke toren. Deze plekken worden gemarkeerd door een groter raam. Sinds het prijsvraagontwerp zijn de vides versoberd. Postel: "Dit is het ontwerp alleen maar ten goede gekomen." Ook zijn er drie verdiepingen met een extra grote verdiepingshoogte (4,5 meter): de 6e waar het eet- / werkcafé is gevestigd, de 11e met het vergadercentrum en de 21e verdieping met skybar.

Belangrijk element in het gebouw wordt de 5.500 m² grote publiekshal. Deze ruimte strekt zich uit over meerdere verdiepingen om zichtbare relaties tussen de verschillende afdelingen in stand te houden. Door de vorm met schuine lijnen is het onmogelijk om meer dan 1 verdieping naar beneden te vallen. Postel refereert aan het stadhuis in Den Haag waar netten voor loopbruggen gespannen moesten worden tegen zelfmoordenaars.

De publiekshal krijgt samen met de entree van de OV-terminal een plek aan een verhoogd plein. In samenwerking met Octatube wordt een licht gekromde transparante gevel gerealiseerd. De glasplaten van 1,2 bij 3,6 meter worden bijeengehouden door knooppunten. Windkrachten worden opgevangen door een stelsel van kabels. De kromming van de pui zorgt er voor dat er minder constructieve elementen nodig zijn.

Postel heeft zorg om de samenhang in de uitwerking van de omgeving en het gevoel dat de coördinatie nog beter kan. Het feit dat ING stopte met de vastgoedafdeling, de eigenaar van het naast het Stadskantoor gelegen Leeuwensteijn helpt ook niet mee. Over de stedenbouwkundige situatie zegt hij: "Stedenbouwkundig zijn er nog grote vraagstukken waarin het stadskantoor steeds meer een vast gegeven is. Ik hoop dat het gebouw respectvol wordt behandeld in de uitwerking van de rest van het gebied."

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook