> > Gemeenten Gelderland scoren goed op erfgoedbeleid

Gemeenten Gelderland scoren goed op erfgoedbeleid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-12-2013 - Dit blijkt uit de Monumenten Gemeente Test van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, een onderzoek naar het monumentenbeleid van de 408 Nederlandse gemeenten.

Gemeenten hebben een steeds belangrijkere taak bij de bescherming van onze monumenten. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten hun monumentenbeleid redelijk op orde hebben, maar dat er op het gebied van de informatievoorziening en de bestendiging van het beleid nog veel verbetering mogelijk is.

Het onderzoek is tot stand gekomen met medewerking van adviesgroep BMC en wordt gepubliceerd in het winternummer van het tijdschrift Heemschut. De Grote Monumentengemeente-test bestaat uit twee delen. Naast een enquête onder de 408 Nederlandse gemeenten is een internetraadpleging uitgevoerd door vrijwillige onderzoekers, in samenwerking met het Cultureel Erfgoed Collectief. Aan de hand van de onderzoeksgegevens is aan iedere gemeente één, twee of drie sterren toegekend. Een classificatie van één ster staat voor een basisniveau monumentenbeleid, twee sterren voor een uitgebreid beleid en drie sterren voor een totaalbeleid.

Volgens deze Monumenten Gemeente Test hebben 83 procent van de gemeenten hebben een recente monumentenverordening. 95 procent van de gemeenten hebben een monumentencommissie. Slechts 114 gemeenten (28%) attenderen hun monumenteneigenaren op het verplichte cultuur- en bouwhistorisch onderzoek bij een grote ingreep.

De gemeenten in de provincies Drenthe en Zeeland scoren matig als het gaat om het uitvoeren van erfgoedbeleid. Gelderland komt als best scorende provincie uit de Monumenten Gemeente Test.

Naar aanleiding van de Grote Monumenten Gemeente Test komt Heemschut met drie speerpunten, waarvoor ruimte moet komen om deze in de komende raadsperiode te verbeteren.

Ten eerste ontbreekt een landelijk register voor alle gemeentelijke monumenten, nu zet slechts de helft van alle gemeenten hun monumentenlijsten zelf online. Ook signaleert Heemschut dat betere en meer actieve informatieverstrekking richting monumenteneigenaren zou moeten plaatsvinden. Dit leidt tot risico’s, bijvoorbeeld in het geval van een grote ingreep bij een monument. Beide speerpunten zijn relatief makkelijk te realiseren en hebben een groot effect op de bescherming van en bewustwording over onze monumenten. Het derde speerpunt betreft de opname van cultuurhistorie, monumenten en hergebruik in de college- of coalitieakkoorden. Heemschut hoopt dat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 een groter percentage van de nieuw te vormen colleges dit onderwerp op de agenda zet.

Met de uitkomsten van de test hebben burgers en overheden een instrument in handen om met elkaar in debat te gaan over de kansen die een actief en actueel erfgoedbeleid biedt voor onze directe leefomgeving.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook