> > Prijs voor Wilhelminaplein Leeuwarden

Prijs voor Wilhelminaplein Leeuwarden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-12-2013 - Het Wilhelminaplein in Leeuwarden krijgt de prijs "Beste openbare ruimte van 2013". Dat werd tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte in Zaanstad bekend gemaakt. Het ontwerp voor de inrichting is gemaakt door HOSPER in opdracht van de gemeente Leeuwarden.

De mening van de vakjury én die van het publiek bepaalden deze winnaar. De vakjury roemt het lef dat is getoond en de vernuftigheid van de inrichting van het plein.

Bij het Wilhelminaplein is niet zozeer uitgegaan van vormgeving, maar vanuit de gebruiker. De verhouding tussen de gevels was zoek – het plein was té groot – zodat de gebruiker zich er verloren voelde. De gemeente Leeuwarden loste dat ogenschijnlijk eenvoudig op door een nieuw woonblok voor de oude gevelwand te plaatsen. ‘Een geniale ingreep’, volgens de jury.

De inrichting van het plein is op het eerste gezicht niet bijzonder, maar er schuilt een bepaalde vernuftigheid in. Zo is het pleinvlak erg grafisch, wat contrasteert met de omgeving. Het plein is losgetrokken van de gebouwen aan het plein, en is als zelfstandig element in het stadsweefsel opgenomen. Daar is volgens de jury lef voor nodig. De keuze voor een autonoom plein onderstreept de flexibiliteit. Groot of klein past bij het plein.

Het Wilhelminaplein won van de twee andere genomineerden: de Broekpolder in Vlaardingen en de Stationsomgeving Europapark in Groningen. ‘Broekpolder is vooral uniek door hoe het tot stand is gekomen’, stelt de jury. Toen een aantal jaren geleden duidelijk werd dat er definitief géén woningbouw zou plaatsvinden in het gebied, nam een groep burgers uit de stad het voortouw bij de noodzakelijke herinrichting. De jury geeft een pluim aan de gemeente die deze bottom-up ontwikkeling heeft gefaciliteerd.

‘Een orthodoxe benadering maar orthodox goed gedaan’, luidde de eerste reactie van de jury op de inrichting van de Stationsomgeving Europapark. Het laat zien dat een stationsomgeving meer kan zijn dan een logistiek knooppunt, namelijk een rijk beplante stadstuin, een fietsroute en vooral een verblijfsruimte. ‘Je ziet niet dat het een doorgangsgebied is’, aldus de jury.

Voor het vijfde jaar op rij organiseert Stedelijk Interieur de Award Beste Openbare Ruimte, die dit jaar wordt gesponsord door Falco. De winnaar valt eeuwige roem ten deel, tastbaar gemaakt door een paal die beschikbaar wordt gesteld door sponsor Falco en in de beste openbare ruimte geplaatst wordt. Ook verdient de winnaar aandacht in het de vorm van een artikel in Stedelijk Interieur.

De jury bestond dit jaar uit Theus van den Broek (Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud), Roel van Dijk (Entente Florale), Jona Geers (Gemeente Alphen aan den Rijn), Judith Harrewijn (RWS Leefomgeving), Astrid Hoevenagel (Cyber Adviseurs), Dico Kuiper (Wagenwerkplaats Amersfoort), Menno Moerman (Inbo), Bas Peters (NVRD), Jan Poolen (Zeep architecten) en Petra Wals (Gemeente Zaanstad).

Eerder wonnen de binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingseplas in Rotterdam (2007) en de woonwijk Egelshoek in Heiloo (2005) de prijs.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook