> > Glasfabriek getransformeerd voor Biënnale Shenzen

Glasfabriek getransformeerd voor Biënnale Shenzen

13-12-2013 - Begin deze maand werd de Shenzhen / Hong Kong Bi-City Biënnale voor Architectuur en Stedenbouw geopend. Maurer United Architects heeft met O-Office architects (China), Lassila Hirvilammi architects (Finland) en Aleksander Joksimovic (Berlage Instituut) een leegstaande glasfabriek in Shenzhen getransformeerd tot ruimte voor de biënnale.

De Biënnale vindt deels plaats op een voormalig fabrieksterrein in het stadsdeel Shekou. Het terrein zal na de biënnale een blijvende culturele bestemming krijgen.

Onder leiding van creative director Ole Bouman is een internationaal team van architecten uitgenodigd, dat in mei 2013 de plannen voor een herbestemming ontwikkelde. Een half jaar later zijn de uiteenlopende ontwerpen voor de verschillende onderdelen op het terrein gerealiseerd.

Maurer United Architects richtte de focus op het centraal gelegen silogebouw. Het bouwwerk biedt door zijn hoogte een spectaculaire uitkijk op de steden Shenzhen en Hong Kong, maar ook op een typisch Chinees berglandschap en op een van de belangrijkste containerhavens van de Great Pearl River Delta.

De voormalige glasfabriek is dertig jaar geleden - toen Shenzhen nog een klein vissersdorp was - opgericht om in de Great Pearl River Delta een industriegebied van wereldformaat te ontwikkelen. De afgelopen drie decennia is Shenzhen door deze strategische keuze uitgegroeid tot een stad met 18 miljoen inwoners.

Dit betekent dat de voormalige glasfabriek symbool staat voor een belangrijke economisch en maatschappelijke gebiedsontwikkeling en gezien mag worden als een belangrijk monument van deze miljoenenstad. In de ogen van de ontwerpers is de status van het markante gebouw uit de 20ste eeuw vergelijkbaar met de betekenis van kathedralen in het culturele erfgoed van Europa.

De ruimtelijke ingrepen van de architecten zijn het best te beschrijven aan de hand van de route door het silogebouw. Zo is er op de begane grond een nieuwe ingang voorgesteld aan de kopgevel. In de eerste twee stalen silo's zijn kerkklokken voorgesteld - als letterlijke verwijzing naar een kerkgebouw. Loodrecht op de langsrichting zijn vier korte doorgangen gerealiseerd, waardoor er kruisgangen ontstaan. Vanuit de begane grond, de route volgend, leidt deze via het bestaande industriële trappenhuis naar een imaginaire zangkoor gedeelte op de eerste verdieping. Vervolgens leidt de route via een trappenhuis over meerdere verdiepingen naar het dak met een uitkijk over het omliggende gebied.

De wanden en plafonds zijn in de originele staat gelaten, enkel de vloeren zijn voorzien van een nieuwe een kunststof toplaag. Eventuele openingen in de vloeren zijn behouden en voorzien van een glasplaat, hetgeen een spectaculaire blik naar boven oplevert. Vanaf het hoogste punt in het gebouw zet een neerwaartse spiraal trap in een van de silo's de route wederom voort. Dit trappenhuis refereert aan de ruimtelijke werking van de vide van het Guggenheim Museum in New York.

Het gerealiseerde ontwerp is te beschouwen als een autonome architectonische installatie. Op deze wijze is het gebouw zelf een spectaculair onderdeel van de biënnale geworden.

De Shenzhen / Hong Kong Bi-City Biënnale voor Architectuur en Stedenbouw vindt plaats van 6 december 2013 tot 28 februari 2014 in Shekou, Shenzhen, China. Maurer United Architects presenteerde reeds in de editie 2009 - op uitnodiging van curator Ou Ning - een succesvol paviljoen op deze toonaangevende biënnale.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook