> > Oplevering Gerretsonplein te Eindhoven

Oplevering Gerretsonplein te Eindhoven

13-12-2013 - Van aken architecten (VAA) levert medio december het woon-winkelcomplex Gerretsonplein in Eindhoven op. Het complex is ruim 17.500 m² groot en biedt ruimte aan winkels, appartementen en een parkeergarage.

Anderhalf jaar geleden startte de bouw van het nieuwe woon-winkelcomplex, dat de plaats inneemt van het verouderde winkelcentrum.

Van de 17.500 m² is de begane grond van 2.500 m² bestemd voor winkelruimte. De vier verdiepingen daarboven bieden ruimte aan 59 appartementen. In de 50 meter hoge toren zijn 38 appartementen en 14 studio’s gerealiseerd. De kelder is ingericht als parkeergarage met circa 100 parkeerplaatsen.

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl wilde als opdrachtgever een gebouw dat aansluit bij de vele gebouwen rondom het Gerretsonplein en de rest van de Eindhovense wijk. VAA vertaalde dat in een ontwerp dat is geïnspireerd op een slangvormig lichaam dat reageert op zijn omgeving. De kop van de slang, de zestien bouwlagen tellende toren, maakt een helder gebaar richting de binnenstad. De toren sluit aan bij de grootschalige en hoge bebouwing aan de drukke verkeersader van Eindhoven-Noord. De staart van de slang accentueert het nieuwe Gerretsonplein, waaraan de winkels en de ingangen van de woningen liggen. Deze laagbouw past bij de achterliggende wijk met lagere appartementengebouwen en grondgebonden woningen.

“Een woon-winkelcomplex is de spil in een wijk,” zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. “Met zijn levendige plein eist Gerretsonplein een centrale functie in het gebied op. Door hoog- en laagbouw af te wisselen heeft het gebouw een prominente uitstraling, maar past het toch in het landschap.”

Om het dynamische karakter van het woon-winkelcomplex te accentueren, heeft VAA bij het ontwerp gekozen voor transparante materialen en gevarieerd kleurgebruik. De puien op de begane grond zijn transparant, afgewisseld met een kleurrijke beplating. De rest van de gevel wordt gevormd door uitstekende betonnen luifels op elke verdieping. De gevel tussen deze luifels is opgevuld met glazen puien en panelen in drie verschillende kleuren. Horizontale gevellijnen die lopen over het hele gebouw, staan voor de bewegingen van de slang.

“De sfeer die het complex uitademt moet aansluiten bij de wensen van alle gebruikers. De transparante en kleurige materialen en de dynamiek in hoogte dragen daaraan bij. Het zorgt voor een levendige sfeer en een energieke en veelkleurige gevel die divers is en doet denken aan een slangenhuid,” zegt Maarten Castelijns, projectarchitect bij VAA voor Gerretsonplein.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook