> > Venhoeven CS ontwerpt station Alkmaar

Venhoeven CS ontwerpt station Alkmaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2013 - Vandaag is het ontwerp van Venhoeven CS voor het station en het stationsgebied van Alkmaar gepresenteerd. Venhoeven CS en Strukton wonnen de Design & Build opdracht van cepezed / K. Dekker en Arcadis / Hegeman.

beelden: 3d Studio Prins

Het plan voorziet in een nieuwe traverse, fietsenstalling en een winkel. Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de noordzijde van de stad. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling. Venhoeven CS maakt gebruik van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt met veel licht. Een uitgebalanceerd ontwerp met behoud van de monumentale perronkap.

Venhoeven CS zegt over het ontwerp voor de traverse: "De traverse is het hoogste punt van het stationsgebied en wordt vanuit de omliggende omgeving een duidelijk herkenbaar baken. Het is een overkoepelend verbindend element dat de verschillende onderdelen van het station samenbindt. De traverse is zorgvuldig gepositioneerd boven de historische perronkap, zodat deze bijzondere identiteit behouden blijft en vanaf het perron gezien de uitstraling bepaalt. De luifel nodigt de reizigers uit om naar boven te gaan en beschermt de bezoekers tegen de weersomstandigheden. Het voorplein wordt beschouwd als een nieuw stedelijk interieur: een combinatie tussen een openlucht stationshal en stadsplein."

De materialisatie van het geheel is gebaseerd op een huid die afhankelijk van het moment van de dag, het licht en het weer verandert van uitstraling. De traverse wordt bekleed met geperforeerde aluminium cassettes. De strak aluminium platen accentueren het volume, de perforaties geven extra gelaagdheid en zorgen voor detail en een verrassend effect bij het benaderen van het gebouw. Het hout in de luifel en traverse creƫert contrast met het aluminium en geeft een menselijke en intieme sfeer.

De fietsenstalling aan de centrumkant wordt compleet vernieuwd en uitgebreid en biedt straks plaats aan 4000 fietsen. Ook komt er een nieuwe stalling aan de noordkant, met ruimte voor 1250 fietsen. Dit is naast de stationsvernieuwing een grote verbetering voor de reiziger, die zich nog makkelijker van deur tot deur kan verplaatsen.

Gemeente Alkmaar zorgt voor de herinrichting van de openbare ruimte. Het gaat om de herinrichting van de voorpleinen aan de zuid- en noordzijde, het verleggen en van de Kruseman van Eltenweg, het herinrichten van de bestaande Kruseman van Eltenweg en de herinrichting van een deel van de Stationsweg.

De bouw van de stalling start nog deze winter en duurt tot eind 2014. De bouw van de traverse duurt tot eind 2015. Daarna kan de huidige perrontunnel worden opgeheven. De eerst zichtbare activiteit is de sloop van de fietsenstalling in maart en de verlegging van de Kruseman van Eltenweg en de Stationsweg.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook