> > Karres en Brands presenteert ontwep haven Harlingen

Karres en Brands presenteert ontwep haven Harlingen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-01-2014 - Karres en Brands landschapsarchitecten heeft het plan om de Nieuwe Willemshaven in Harlingen uit te laten groeien tot een toeristische en nautische trekpleister gepresenteerd.

beelden: Karres en Brands

Dit plan is samen met ondernemers en inwoners opgesteld met de watersporter, de toerist, de ondernemer en de Harlinger als uitgangspunt. Inmiddels heeft de gemeenteraad het plan unaniem aangenomen.

Om de potentie van het 8 hectare tellende gebied als nieuw knooppunt voor de watersport uit te buiten en de energie van de verschillende Harlingse initiatieven een plek te geven, moeten de condities van de huidige situatie stevig worden verbeterd. Het Havenplan geeft een integrale visie op de ontwikkeling van de Nieuwe Willemshaven tot een omgeving met internationale allure, waarbij het eigene ‘Harlingse’ wordt bewaard en versterkt.

Het plan wordt in stappen ontwikkeld door op specifieke plekken te investeren in betekenisvolle openbare ruimte, verbindingen met de stad, nieuw programma op de kade, aanlegvoorzieningen in het water en in de transformatie van de oude havenloodsen. De bestaande karakteristieken van de openbare ruimte en gebouwen vormen het uitgangspunt en worden voorzien van een nieuwe en eigentijdse laag. Op deze manier wordt de Nieuwe Willemshaven aan de stad gehecht en worden investeringen van private en publieke partijen gebundeld. Het stedenbouwkundig plan is dan ook een combinatie van ruimtelijke, strategische, financiële en programmatische interventies, zowel in het water als op de kade.

Het streven is om de eerste ontwikkelingen te voltooien voordat de Tall Ships Races in juli 2014 plaatsvinden. Op korte termijn wordt daarom ingezet op de aanpak van twee plekken: een nieuw Entrepotplein met daaromheen het entrepotgebouw, cruiseterminal en veel historische schepen en de Blauwe Kop Zuid, waar het hart van een nieuw te ontwikkelen jachthaven zich bevindt.

Karres en Brands heeft dit plan gemaakt in samenwerking met Stadkwadraat, Boiten en Noordtij, in opdracht van de gemeente Harlingen en de provincie Friesland. Het Havenplan is onderdeel van het Friese Merenproject.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook