> > Atelier PRO wint aanbesteding in Saarbrücken

Atelier PRO wint aanbesteding in Saarbrücken

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-01-2014 - Atelier PRO heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor het hoofdkantoor van de ‘Innungskrankenkasse’ IKK in Saarbrücken.

beelden: Atelier PRO

Zorgverzekeraar IKK wil in het Quartier Europabahnhof bij het centraal station zijn hoofdkantoor vestigen. IKK verzekert circa 680.000 mensen in de deelstaten Hessen, Rheinland-Pfalz en Saarland.

Het Quartier Europabahnhof is een gebiedsontwikkeling ten noorden van het centraal station, op steenworp afstand van het centrum. Het voormalige spoorwegemplacement met diverse historische gebouwen en ruïnes van de Deutsche Bahn is getransformeerd in een nieuw kennis-, cultuur-, kantoren- en bedrijvenpark. Het gebied, dat door een kluwen wegen en spoorlijnen als een eiland midden in de stad ligt, is in ontwikkeling gekomen in het kielzog van de aansluiting van Saarbrücken op de hogesnelheidsverbinding tussen Parijs en Frankfurt in 2007.

De locatie met twee kavels voor IKK vormt de sluitsteen van het Quartier Europabahnhof. Op de kleinste kavel staat een monumentale watertoren, afgewerkt in ‘Sandstein Verblendung’, de karakteristieke bruinrode natuursteen waarmee veel historische gebouwen in Saarbrücken zijn uitgevoerd. De watertoren werd gebruikt om oude stoomlocomotieven te vullen. In de prijsvraag werd een nieuwe bestemming voor deze watertoren gevraagd en om deze te betrekken bij de nieuwbouw.

Het gebouwencomplex bevat in totaal zo’n 16.500 m² kantoren, ondersteunende functies, een klantencentrum en een ondergrondse parkeergarage voor 150 auto’s. Atelier PRO ontwierp een sculpturaal bouwvolume rond twee centrale atria, dat zich verschillend presenteert naar de invalswegen van het centrum, de sporen en aan de Europa allee, de centrale ontsluitingsas van het gebied.

De semi-geklimatiseerde atria fungeren als ontmoetingsruimte en uitloop van het restaurant. De daken van de atria kunnen ’s zomers open. Beeldbepalend zijn de gevelbanden met een uitkragende borstwering die naargelang de oriëntatie de glazen puien van de kantoren beschaduwen. Met deze uitkragingen wordt ook het verkeerslawaai geabsorbeerd, diffuus daglicht het gebouw in gereflecteerd en is er ruimte gecreëerd voor groenvoorziening.

Het hoofdkantoor zal voldoen aan de nieuwste eisen op duurzaamheidsgebied volgens het Bewertungssystem Nachhaltiges Bauen für Bundesgebäude (BNB). De ambitie is om het hoogste label ‘Gold’ te halen, een unicum in Saarland. Het gebouw is energie-efficiënt, waarbij overtollige energie van PV-panelen op het dak, in de piekuren tijdelijk kan worden opgeslagen in de watertoren. Hiermee wordt de watertoren getransformeerd tot een monument voor energieopslag. De watertoren wordt bovendien verhoogd met een glazen dakopbouw voor een conferentieruimte en wordt verbonden met een nieuw klantencentrum voor IKK Süd-West. Dit klantencentrum heeft een vergelijkbare gevel als het hoofdkantoor, maar krijgt een meer industriële uitstraling door toepassing van Corten-staal.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook