> > MVRDV wint kort geding Collectiegebouw Boijmans

MVRDV wint kort geding Collectiegebouw Boijmans

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-02-2014 - MVRDV heeft het kort geding voor het Collectiegebouw van Boijmans van Beuningen gewonnen. De rechter vindt dat onvoldoende is aangetoond dat MVRDV een relevante kennisvoorsprong had.

De rechter oordeelde vandaag in het door MVRDV aangespannen kort geding dat de gemeente Rotterdam MVRDV niet mag uitsluiten van de aanbesteding over het nieuw te bouwen Collectiegebouw van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. MVRDV had de ontwerpwedstrijd gewonnen maar werd uitgesloten vanwege een vermeende procedurefout, een gesprek met de directeur van Museum Boijmans van Beuningen.

Directeur Sjarel Ex sprak in september met MVRDV over een komende expositie over werk van het bureau waarbij ook informeel en passant over het Collectiegebouw werd gesproken. De gemeente vreesde dat MVRDV door dit gesprek mogelijk een kennisvoorsprong zou krijgen, ook dreigde volgens de gemeente belangenverstrengeling omdat Ex deel uitmaakte van de jury die de inzendingen zou beoordelen. Om elke schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan werd Sjarel Ex op eigen verzoek van die taak ontheven en de wedstrijd ging ongewijzigd door. De gemeente besloot, omwille van procedurele redenen, om MVRDV pas na afloop van de wedstrijd uit te sluiten. MVRDV won de wedstrijd en werd direct gediskwalificeerd, dit besluit vocht MVRDV met succes aan.

De rechter acht in een uitvoerig vonnis onvoldoende aangetoond dat MVRDV door het gesprek met directeur Museum Boijmans Van Beuningen, Sjarel Ex, een relevante kennisvoorsprong had op de andere vier architecten. Op basis hiervan concludeert de rechter dat het niet aannemelijk is dat het gelijke speelveld voor alle architecten verstoord is.

Winy Maas van MVRDV: “De positieve uitslag van het kort geding is een pak van mijn hart. Nu is er een neutraal oordeel over deze vermeende procedurefout, dat bevestigt dat wij door het gesprek met Sjarel Ex geen kennisvoorsprong hebben verkregen. Wij willen nu snel verder en samen met de gemeente Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Stichting De Verre Bergen werken aan de realisatie van het Collectiegebouw.”

De gemeente gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. MAD / NIO / Okra de architectencombinatie die in het kort geding was tussengekomen, kan echter nog wel hoger beroep aantekenen. MVRDV gaat nu in overleg met belanghebbenden aan het werk om van zijn schetsontwerp een voorlopig ontwerp te maken.

Het op 50 miljoen euro gebudgetteerde Collectiegebouw zal aan de rand van het Rotterdamse Museumpark verrijzen naast de entree van de nieuwe parkeergarage. Het winnende ontwerp van MVRDV houdt rekening met de gevoelige locatie. Het gebouw krijgt een zo klein mogelijke voetafdruk en de bomen die nu op de locatie staan verhuizen naar een publiekelijk toegankelijke beeldentuin op het dak van het Collectiegebouw. Het slanke volume laat ruimte voor de zichtas van de Kunsthal naar Het Nieuwe Instituut. De in spiegelend glas uitgevoerde gevel vermindert de impact van het gebouw op zijn omgeving en maakt ‘om de hoek te kijken’ mogelijk: vanaf de straat zijn al de activiteiten in het park te zien. Met de komst van het publiekelijk toegankelijke kunstdepot krijgt het culturele district in Rotterdam een belangrijke nieuwe impuls en wordt steeds meer tot een internationaal vooraanstaande bestemming voor cultuurliefhebbers.

Eind 2014 neemt de gemeenteraad van Rotterdam het definitieve besluit tot realisatie van het gebouw.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook