> > Expositie Benthem Crouwel in Berlijn

Expositie Benthem Crouwel in Berlijn

05-02-2014 - Benthem Crouwel Architects opende recent de expositie: ‘Five archetypes for a changing world’ in de Architektur Galerie Berlin. Na een succesvolle tentoonstelling in het ABC in Haarlem en in het Capital Museum in Beijing tijdens de Beijing Design Week 2013, staat de expositie nu in de Duitse hoofdstad.

Op 27 februari 2013 om 19.00 uur houden partners Mels Crouwel en Markus Sporer een publiek toegankelijk gesprek met Lucas Verweij. Onderwerpen als de expositie en de tentoongestelde projecten zullen de revue passeren. Ook zal er dieper ingegaan worden op de vraag wat de impact is van snelle sociale, technologische en sociaal-culturele veranderingen op het relatief langzame en conservatieve proces van planning en bouw en welke antwoorden zij als architecten daarop vinden.

De expositie zelf laat een vijftal gebouwen zien; vijf archetypes van de moderne maatschappij. De wereld verandert, maar huidige gebouwen dragen nog steeds 19e-eeuwse namen: station, magazijn, warenhuis, museum, concertzaal. Toch is hun betekenis radicaal veranderd. Een museum is niet langer alleen een plek voor de contemplatieve waardering van kunst, en in de hedendaagse concertzalen vinden gebeurtenissen van elk denkbaar genre plaatsvinden. Het treinstation van vandaag is veel meer dan alleen voor reizigers, en in bepaalde magazijnen worden enorme hoeveelheden data opgeslagen in plaats van goederen.

Het Stedelijk Museum Amsterdam, het geheel gerenoveerde en uitgebreide Museum voor hedendaagse en moderne kunst; de Ziggo Dome, Nederlands nieuwste concertzaal met een capaciteit van 17.000 mensen; Rotterdam Centraal Station, waar maar liefst 300.000 mensen dagelijks gebruik van maken; Datacenter AM3, gevestigd op een van de werelds grootste internethubs en winkelcentrum Forum Mittelrhein, met een gevel van aluminium wijnbladeren, worden geëxposeerd. De projecten worden met foto’s, video, tekeningen en tekst in beeld gebracht. Daarnaast laat een uitbundige collage het ontwerpproces van een grote variëteit aan projecten van Benthem Crouwel zien. Schetsen, schema’s, artist impressions en foto’s laten zien hoe een gebouw ontworpen wordt en welke stappen daar aan vooraf gaan.

De expositie werd op 16 januari feestelijk geopend door graphic designer Dirk Laucke, eigenaar van het gelijknamige Duits/Nederlandse bedrijf. In zijn inspirerende toespraak haalde Laucke meerdere typerende verschillen tussen de Nederlandse en Duitse cultuur aan. Tevens merkte hij op dat een Duitser niet naar Nederland kan reizen zonder een project van Benthem Crouwel te zien. Met de auto langs grensovergangen - nog ontworpen voor de tijd van de Europese Unie -, met de trein langs minimaal één van ‘Benthem Crouwel stations’ (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) en met het vliegtuig via Amsterdam Airport Schiphol, ook van de hand van Benthem Crouwel. Verblijf in Amsterdam kan in één van de door hen ontworpen hotels (waaronder het recent opgeleverde Fletcher Hotel Amsterdam) en een culturele toer gaat naar bijvoorbeeld het Anne Frank Huis, Stedelijk Museum Amsterdam en FOAM.

De tentoonstelling is tot en met 1 maart te zien in Architektur Galerie Berlin, Karl Marx Allee 96, Berlijn. De toegang is gratis. Openingstijden: dinsdag tot vrijdag 14.00-19.00/ zat 12.00-16.00.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook