> > Bouw entree Van Gogh Museum start dit voorjaar

Bouw entree Van Gogh Museum start dit voorjaar

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-02-2014 - De bouw van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum aan de zijde van het Museumplein start dit voorjaar.

De bouw is in volle voorbereiding. Na akkoord van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum zijn de benodigde bouwvergunningen aangevraagd en na toekenning van de vergunning gaat de bouw binnenkort van start. Directeur Axel Rüger: “De nieuwe entree is een langgekoesterde wens. Een nieuwe toegang en groter servicegebied stelt ons in staat om meer bezoekers goed te ontvangen. Ook sluiten we beter aan bij de andere culturele instellingen die hun entree aan het Museumplein hebben.”

Het museum financiert dit bouwproject grotendeels zelf. Van het totale bouwbedrag van € 17 miljoen is nu ruim € 10 miljoen binnen dankzij eigen financiële middelen en steun van onder meer de BankGiro Loterij, Stadsdeel Zuid, Yanmar, het Elise Mathilde Fonds en diverse stichtingen en particulieren. Rüger: “De werving van de overige € 7 miljoen blijft topprioriteit, daar gaan we onverminderd mee door. Daar heb ik ook alle vertrouwen in, want we zien dat het Van Gogh Museum en nieuwe entreegebouw grote aantrekkingskracht hebben op (potentiële) steungevers. Ik ben blij met het besluit van de Raad van Toezicht waardoor we kunnen starten.” De bouw van de nieuwe entree wordt aanbesteed door de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het museumgebouw.

Voor het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft Kisho Kurokawa architects & associates een schetsontwerp gemaakt dat in hoofdlijnen bestaat uit het voltooien van de ellipsvormige gebouwvleugel die het bureau in 1999 al in Amsterdam realiseerde. Dit idee wordt door Hans van Heeswijk architecten uitgewerkt, gematerialiseerd en gerealiseerd.

De nieuwe entree biedt veel voordelen. Zo sluit het Van Gogh Museum met de nieuwe entree optimaal aan bij de andere twee musea aan het Museumplein, want zowel het Stedelijk Museum als Rijksmuseum hebben de ingang verplaatst naar het Museumplein. Door het nieuwe servicegebied worden het Rietveldgebouw en de Kurokawavleugel beter ontsloten. De extra 800 vierkante meter verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service aan bezoekers, waardoor het museum beter uitgerust is voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst. Bovendien zijn er meer mogelijkheden voor het organiseren van grotere bijeenkomsten en ontvangsten.

Naar verwachting wordt het entreegebouw zomer 2015 opgeleverd. Het Van Gogh Museum blijft gedurende de hele verbouwing open voor publiek.

De vaste collectie is het hele jaar te bezoeken in het Rietveldgebouw, waar ook de tentoonstelling Félix Vallotton. Het vuur onder het ijs vanaf 14 februari tot en met 1 juni 2014 te zien is.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook