> > Energy Roof voor Energieinstituut Groningen

Energy Roof voor Energieinstituut Groningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-02-2014 - Broekbakema & pvb architecten hebben het ontwerp voor het Energy Academy Europe in Groningen gepresenteerd.

impressies: Broekbakema

De Energy Academy Europe is het nieuwe topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energie. In het zero-emission gebouw gaan ondernemers, studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland samenwerken om de internationale energievoorziening te verduurzamen voor de komende generaties. De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en komt op de Zernikecampus in Groningen te staan. Het belooft, met een BREEAM Outstanding beoordeling voor ontwerp én oplevering, het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland te worden.

Broekbakema omschrijft het gebouw, dat een brutovloeroppervlak van 10.000 m² krijgt, als een driedimensionaal energieplein. Energy Academy Europe bestaat grofweg uit twee bouwdelen. De noordzijde is flexibel in te richten voor onderzoeksruimtes, laboratoria en kantoren. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt het onderwijs en de verschillende energie-instituten dichter bij elkaar. Tussen beide delen in bevindt zich het atrium als het hart van het gebouw waar alle kenniswerelden elkaar ontmoeten. Ook de wintertuin als groene oase in het gebouw is een plek die ontmoeting en kruisbestuiving stimuleert.

Het ontwerp vertelt het verhaal van duurzame innovaties op het gebied van energie. Het is compact, volledig noord-zuid georiënteerd en gebaseerd op optimaal gebruik van de vier natuurelementen; aarde, water, lucht en zonlicht. De aarde dient als warmte-koude opslag voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Regenwater wordt opgevangen en via een vijver als grijswater weer hergebruikt. De luchtventilatie is natuurlijk: de wintertuin biedt de ventilatie voor de zuidgevel, een ondergronds labyrint ventileert de noordgevel. Een windschoorsteen verzorgt de natuurlijke luchtafvoer van het atrium. De buitenschil van het gebouw is volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. Door de zonnepanelen op het schuin oplopende dak in een driedimensionaal raster te plaatsen, is er tegelijkertijd alle ruimte voor maximale daglichttoetreding. Daarmee kan het gebruik van kunstlicht worden gereduceerd. Met deze buitenschil krijgt het gebouw meteen een bijzonder uiterlijk dat laat zien dat in dit gebouw op vernieuwende manieren met energie wordt omgegaan.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook