> > SVP ontwerpt studentenwoningen in Wageningen

SVP ontwerpt studentenwoningen in Wageningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-02-2014 - SVP Architectuur en Stedenbouw ontwerpt Campus Plaza in Wageningen, een project met 400 studentenwoningen, commerciële functies en een kinderdagverblijf. SVP werkt voor dit plan samen met Ten Brinke Slot Projectontwikkeling en Plegt-Vos Bouwgroep.

beelden: SVP Architectuur en Stedenbouw

Het plan Campus Plaza vormt de poort tot de levendige Campus van de Wageningen UR die niet alleen overdag wordt gebruikt door studenten en medewerkers maar ook 's avonds. Campus Plaza vormt de verbinding tussen de stad en de universiteit én tussen de innovaties van Wageningen UR en het dagelijks leven. Het is een bruisende plek die mensen trekt en verbindt. Een plek waar sociale duurzaamheid van groot belang is. Campus Plaza wordt een etalage voor experimenten en innovatie.

Het nieuw geplande plein met commerciële functies in de plint ligt aan de drukke fietsverbinding van de binnenstad naar de universiteit. Met de komst van dit plein wordt het mogelijk een 'terrasje te pakken' of nog even een boodschap te doen. Het plein krijgt een verhard karakter als tegenhanger van de parkachtige Campuszone. Op het plein worden duurzame thema's gevisualiseerd waarbij studenten en plaatselijke ondernemers betrokken worden. Er is 1.200 m² beschikbaar voor de commerciële functies en 1.000 m² voor het kinderdagverblijf.

Het binnenterrein van het bouwblok wordt ingericht als gemeenschappelijk gebied voor de bewoners en heeft een groen karakter kunnen krijgen, doordat de auto's en fietsen half verdiept onder de bouwblokken zijn geplaatst. Er wordt een glooiend landschap aangelegd met de grond die vrijkomt door het uitgraven en openbreken van de parkeerkelder. Er is ruimte voor ontspanning, maar ook voor proeftuinen waar eigen 'groene' experimenten kunnen worden uitgevoerd: 'Learning by doing'. Naast de proeftuinen op het maaiveld zijn er ook proeftuinen op de gevel: op verschillende afgekaderde plaatsen is ruimte om nieuwe uitvindingen te testen, zoals bijvoorbeeld nieuwe typen gevelbekleding en zonreguleringssystemen.

In het complex kan op verschillende manieren worden gewoond, zelfstandig of in een groep. De groepswoningen hebben een gemeenschappelijke woonkeuken met buitenruimte. Alle eenheden beschikken over eigen sanitaire voorzieningen, ook de groepswoningen. Door de efficiënte structuur van het gebouw zijn de bouwkosten laag en is er ook budget voor een kwalitatief goede en duurzame schil en een mooie inrichting van de buitenruimte.

De gemeente Wageningen profileert zich als een duurzame gemeente. Bij de plannen voor Campus Plaza speelt duurzaamheid dan ook een belangrijke rol. Een EPL (Energieprestatie op locatie) van 7,5 en een gemiddelde GPR score van 8,0 vormen het uitgangspunt. Daarnaast is veel aandacht besteed aan sociale duurzaamheid, wordt ruimte geboden aan lokaal ondernemerschap en biedt het complex ruimte voor innovatie en onderzoek.

Studentenhuisvester DUWO gaat het complex exploiteren.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook