> > Maas: "Trots dat ik aan Collectiegebouw mag werken"

Maas: "Trots dat ik aan Collectiegebouw mag werken"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-03-2014 - Tijdens de Museumnacht presenteerde architect Winy Maas van MVRDV het ontwerp voor het Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

tekst: Bart van Hoek / beelden: MVRDV

Maas is trots dat hij mag werken aan het depot-gebouw van Boijmans van Beuningen. Hij denkt dat het gebouw meer leven in het Museumpark brengt. Het Collectiegebouw zal worden gerealiseerd in de "Voortuin" van het park. Deze naast Het Nieuwe Instituut gelegen zone zal worden heringericht en zal ook in de toekomst plaats bieden aan De Parade en andere festivals.

Het 15.000 m² grote gebouw is een open kunstdepot met tentoonstellingsruimten, beeldentuin en een restaurant. De uitgangspunten van MVRDV: het maken van een compact gebouw, het minimaliseren van de voetafdruk en het maximaliseren van het dakterras resulteerde in de iconische bloempotvorm. Omdat trillingen in het depot-gebouw beperkt moeten worden is gekozen voor een constructie van beton. De daktuin biedt plaats aan exposities, eten en drinken. De Futuro-woning van Matti Suuronen krijgt er een plaats.

MVRDV ontwierp een gebouw met een glazen, spiegelende, gevel. Volgens Maas refereert het gebouw aan kunstwerk Cloud Gates in Chicago van Anish Kapoor. Maas: "De Parade in het Museumpark wordt door het spiegelende gebouw drie keer zo groot."

In de komende maanden wordt gewerkt aan het voorlopige ontwerp en vinden gesprekken met de omringende instellingen en bewoners plaats. Aan het einde van dit jaar zal een definitief ontwerp worden gepresenteerd. Als de drie opdrachtgevers (Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen) het met elkaar eens zijn, beslist de gemeenteraad uiteindelijk over de komst van het gebouw. Dit gebeurt eind 2014 - begin 2015. Het gebouw zal dan in 2017 in het Museumpark verrijzen.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook