> > Wiegerinck presenteert ontwerp Groenhorst Velp

Wiegerinck presenteert ontwerp Groenhorst Velp

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-03-2014 - Wiegerinck won in 2012 de Europese aanbesteding voor Groenhorst te Velp. De renovatie en uitbreiding van de onderwijsinstelling wordt volgend jaar zomer voltooid.

Impressies van Groenhorst Velp (beelden: Wiegerinck)

Groenhorst biedt opleidingen op het gebied van dieren, stedelijke leefomgeving, groen, bloem, (agrarische) techniek, voedselproductie en voedselverwerking en heeft verschillende vestigingen in Nederland. Daarnaast verzorgt Groenhorst contractonderwijs voor volwassenen. De locatie aan de Pinkenbergseweg in Velp huisvest de MBO- en VMBO-opleidingen in de domeinen natuur, techniek en vormgeving.

Op het bestaande schoolterrein liggen drie bouwdelen: de school, een vrijstaande kas en een gymzaal. Het bestaande schoolgebouw is een aaneenschakeling van bouwdelen uit verschillende jaren, ligt verscholen achter woonbebouwing en is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. Daarnaast heeft Groenhorst Velp een toenemende ruimtebehoefte. Als ‘groene’ opleider wil Groenhorst duurzame langetermijn oplossingen voor alle gebouwen.

Om de school een ‘gezicht’ in Velp te geven zijn in het verleden twee percelen tussen de Beukenweg en het bestaande schoolterrein aangekocht. Door hierop een groen park of ‘voortuin’ aan te leggen wordt de school zichtbaar gemaakt vanaf de provinciale Beukenweg.

Het nieuwbouwvolume verbindt de bestaande school met de gymzaal. Dit volume vormt de nieuwe MBO-entree van het gebouw en herbergt op begane grond een aula en op de verdieping een aantal theorielokalen. Hierdoor ontstaat er een compact en goed zichtbaar bouwvolume dat tevens bouweconomisch en energetisch efficiënt is.

In de opgave werd gevraagd MBO’ers en VMBO’ers zoveel mogelijk een eigen plek in de school te geven. Het nieuwbouwvolume biedt ruimte voor het MBO. De bestaande school wordt het VMBO-domein, met praktijklokalen op de begane grond en theorie op de verdieping. De plattegrond van het bestaande gebouw is opengewerkt waardoor de inpandige gangen tot het verleden gaan behoren en het interieur licht en transparant wordt.

Met de verbouwing wordt ook in het interieur samenhang gerealiseerd. Het materiaal- en kleurgebruik is ingetogen. Met een combinatie van hout, beton en witte vlakken krijgt het interieur een stoere, lichte, maar warme uitstraling.

De bestaande gebouwen worden geïsoleerd en voorzien van dubbel glas, en de vele verschillende kleuren metselwerk worden in een samenhangend palet geschilderd. De verschillende bouwdelen krijgen zo samenhang met elkaar en met de nieuwbouw. De gevel van de gymzaal wordt begroeid.

In een Design & Build consortium werkt Wiegerinck samen met bouwbedrijf Cornelissen en installatiebedrijf Unica aan het ontwerp en de realisatie van deze opgave. In de zomer van 2015 zal Groenhorst Velp beschikken over een vernieuwde onderwijsvoorziening gericht op zichtbaarheid, transparantie, een eigen identiteit voor de verschillende leergroepen en een duurzame uitstraling.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook