> > BDG zoekt investeerders voor modulair zorgconcept

BDG zoekt investeerders voor modulair zorgconcept

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-03-2014 - BDG Architecten uit Zwolle heeft het succesvolle principe van een schoolgebouw in een kas, dat zij toepaste bij de agrarische hogeschool in Dronten, doorontwikkeld naar een ‘modulair zorgconcept’ geplaatst onder een kas.

impressie: Alex Mulder

De kas wordt ingezet als instrument om de koppeling tussen gezondheid en groen te maken: een integrale benadering van een healing environment. BDG zoekt investeerders die geïnteresseerd zijn in het concept.

Voor CAH te Dronten ontwierp BDG Architecten een duurzaam schoolgebouw in een kas. Het tussenklimaat onder de glazen stolp levert een enorme overmaat op aan extra (groene) verblijfsruimte, gerealiseerd binnen de standaard budgetten voor scholen. Daarnaast wordt door de kas het energiegebruik en onderhoudskosten aanzienlijk teruggebracht via een inventief klimaatreguleringssysteem.

Het plaatsen van zorggebouwen onder een kas biedt soortgelijke kansen. Investeren in een groene omgeving heeft een positief effect op het genezingsproces en mentaal welbevinden van mensen. Het afgeschermde, groene klimaat onder de kas maakt integraal onderdeel uit van het complex en is met name een plezierige, veilige leefomgeving voor zorggroepen als PG, psychiatrische patiënten en voor bijvoorbeeld de realisatie van een zorghotel.

Het zorgconcept is gemakkelijk uitbreidbaar door meerdere modules onder de kap te plaatsen. De healing environment vraagt geen extra investering van opdrachtgevers, maar creëert meerwaarde op bouwkundige, bouwfysisch en maatschappelijk gebied.

Architect Wilco Scheffer van BDG zegt in een toelichting: “We krijgen veel vragen over dat een kas te duur of te warm zou zijn en bovendien teveel onderhoud kost. De CAH in Dronten heeft zichzelf inmiddels bewezen: het klimaat is uitstekend te reguleren, de school heeft juist meer ruimte tot zijn beschikking voor hetzelfde geld en de exploitatie van het gebouw is na 30 jaar zelfs goedkoper.”

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook