> > Riedijk: "We hebben een ruimteschip laten landen"

Riedijk: "We hebben een ruimteschip laten landen"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-04-2014 - Architect Michiel Riedijk en projectleider Eric Thijssen presenteerden gisteren het Eemhuis aan de pers. Het cultuurgebouw in Amersfoort biedt plaats aan de bibliotheek, het Archief Eemland, Kunsthal KaDE en Scholen in de Kunst.

tekst: Bart van Hoek

De stad Amersfoort is de afgelopen 15 jaar sterk gegroeid, van 90.000 naar 160.000 inwoners. Dit vroeg om een groter centrum met meer voorzieningen. Het centrum maakte de sprong over het spoor met het nieuwe Eemplein met winkels, woningen, horeca, een bioscoop en het door Neutelings Riedijk ontworpen cultuurgebouw Eemhuis.

Peter Wilson van Bolles + Wilson ontwierp het stedenbouwkundig plan voor het Eemplein met schuine lijnen en aflopend plein naar de Eem. Het Eemhuis ligt aan de zuidzijde van het plein tussen rode bakstenen gebouwen van Mecanoo en Dick van Gameren. Het gebouw heeft een vijfhoekige voetafdruk en staat gedeeltelijk op een ondergrondse parkeergarage. Michiel Riedijk heeft kritiek op deze opzet: "Stedenbouw waarbij de vorm gedicteerd wordt door het stedenbouwkundig plan is verkeerde stedenbouw. Plannen zouden ruimte moeten bieden voor ontwikkeling over 40 of 50 jaar. Bovendien is het gek dat een gebouw op de parkeergarage van iemand anders wordt gebouwd. Dit is een complexiteit die je niet zou moeten willen."

Neutelings Riedijk ontwierp een donkerbruin metselwerk plint dat aansluit op de naastgelegen panden met daarop een bouwdeel met aluminium bollengevel dat boven het plein uitkraagt. Michiel Riedijk: "Daarop hebben we een groot ruimteschip voor kunstonderwijs laten landen."

Neutelings Riedijk ontwierp eerder het Museum aan de Stroom in Antwerpen en Rozet te Arnhem. Het Eemhuis heeft overeenkomsten met deze gebouwen, het biedt onderdak aan meerdere kunstorganisaties en heeft een spiraalvormige routing. Groot verschil is dat in Amersfoort de organisatie van het gebouw niet direct vanaf buiten zichtbaar is.

Het bibliotheekprogramma kreeg een prominente plek in het cultuurgebouw. Wie het Eemhuis betreed via de hoofdingang komt in een grote driehoekige ruimte, de getrapte leeszaal van de bibliotheek. De ruimte van de bibliotheek loopt door tot de achterzijde van het gebouw. Hier heeft men uitzicht op de spoorlijn en Koepelpoort. Bezoekers kunnen langs de voorgevel omhoog klimmen naar een lounge met uitzicht op het plein en het Eemland Archief. Riedijk: "Ik vind het belangrijk dat het gebouw een sfeer van openbaarheid ademt."

De constructieve kern van het gebouw wordt gevormd door een 60 meter lange en 16 meter brede betonnen "rug" met daarin trappen, liften en op de tweede verdieping het Archief Eemland. De bovenste verdieping heeft een stalen draagconstructie die steunt op deze kern en de kolommen in glazen gevels aan voor- en achterzijde. Een kwart van de kolommen in de gevel heeft een constructieve functie.

Op de bovenste verdieping is De Scholen in de Kunst te vinden. Dwars op de eerder genoemde rug bevinden zich in drie parallelle stroken de onderdelen muziek, beeldende kunst en theater / dans. De ruimten krijgen licht van boven via sheddaken. De stroken kragen uit boven het plein.

Kunsthal KaDE kreeg een plaats op de begane grond en kelderverdieping in het gebouw. Aanvankelijk waren deze ruimten bedoelt voor een poppodium met 3 zalen. Dit plan ging niet door omdat de exploitatie niet haalbaar was.

Blikvanger van het gebouw is de bollengevel met 24.000 grote en kleine bollen in een diagonaal patroon. Door de bollen konden de verbindingsmiddelen uit het zicht blijven. De bollen verwijzen naar het schild van Sint Joris en de draak van het gemeentewapen van Amersfoort. De bollengevel loopt naar binnen door als plafond van de leeszaal van de bibliotheek. Enkele bollen zijn voorzien van spots en vormen zo een "sterrenhemel". De aluminium panelen zijn hier geperforeerd voor de akoestiek.

Het Eemhuis gaat op 1 mei open voor het publiek. Op 12 juni is de officiƫle opening.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook