> > Team Witteveen+Bos geselecteerd in Kaapstad

Team Witteveen+Bos geselecteerd in Kaapstad

26-04-2014 - Witteveen+Bos is, met NL Architects, Doepel Strijkers, H+N+S Landschapsarchitecten en Land+Civilization Compositions, gekozen om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd Density Syndicate, een denktank voor de stedelijke ontwikkeling van Kaapstad in Zuid-Afrika.

De opgave is om voor drie uitdagende locaties een nieuwe maatschappelijke stedelijke ontwikkeling te ontwerpen. De drie locaties voor de wedstrijd zijn een greenfield, een brownfield en een informal settlement. Witteveen+Bos koos de greenfield als voorkeurslocatie en de brownfield als alternatief. In mei 2014 vindt in het kader van de ontwerpwedstrijd de eerste workshop plaats in Kaapstad.

De greenfield is een strategische locatie van ruim drie kilometer lang en gemiddeld achthonderd meter breed. Op de locatie komen twee rivieren en drie snelwegen samen. Een oude niet-functionele energiecentrale staat prominent in het gebied. Door de ligging dicht bij het centrum en de bestaande functies heeft het gebied potentie. De brownfield en greenfield grenzen aan elkaar. De brownfield is een lange industriële strip van 5,5 kilometer langs een belangrijke verbindingsweg met de haven. Deze wordt gekenmerkt door kleine en middelgrote bedrijvigheid, met name aan de noordzijde van de weg. Aan de zuidzijde loopt parallel een begraafplaats.

Kaapstad heeft te kampen met urban sprawl, de migratie van mensen vanuit de stad naar het omringende platteland. Dit leidt in Kaapstad tot een gefragmenteerde stad: een lappendeken van verbroken zakelijke districten, welvarende 'gated communities' en arme townships. De ontwerpwedstrijd is een onderzoek naar mogelijkheden om de stedelijke dichtheid van Kaapstad te vergroten door de strategische samenwerking tussen ontwerpers, architecten en planners uit Nederland en Zuid-Afrika, die in workshops in verschillende samenstellingen werken aan de drie locaties.

The Density Syndicate is een initiatief van het International New Town Institute, de African Centre for Cities (ACC) en het City of Cape Town Planning Department. Het doel is om tot innovatieve alternatieve strategieën te komen voor de toekomstige ontwikkeling van Kaapstad. De noodzaak daarbij is het doorbreken van barrières: het overwinnen van ruimtelijke, sociale, politieke en administratieve belemmeringen, evenals belemmeringen van de verbeelding. De resultaten worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling van ACC 'City Divided, City Desired' in de Cape Town City Hall in oktober.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook