> > Bezwaar Heemschut tegen gasbesluit Kamp

Bezwaar Heemschut tegen gasbesluit Kamp

30-04-2014 - Erfgoedvereniging Heemschut, de landelijke vereniging voor de bescherming van cultureel erfgoed, wil dat de gaswinning in een veel groter gebied wordt verminderd.

De Commissie Groningen van de Bond Heemschut ziet in en rond Loppersum de schade aan de eeuwenoude kerken, molens en de monumentale boerderijen en woningen als gevolg van aardbevingen, met lede ogen aan. Nu uit het gasbesluit van minister Kamp van 17 januari 2014 blijkt dat deze aardbevingen heviger en frequenter worden vindt Bond Heemschut het positief dat besloten is de gaswinning aldaar drastisch te verminderen. Daardoor kunnen preventieve maatregelen worden genomen en herstelmaatregelen uitgevoerd worden om het cultureel erfgoed aldaar te beschermen en meer in het algemeen het gebied veiliger en leefbaarder te maken.

Bond Heemschut is van mening dat ook in de 24 andere clusters de gaswinning moet verminderen, zodat ook hier de bodem minder snel zal dalen en minder ernstige gevolgen aan cultureel erfgoed en landschap ontstaan waardoor de kosten van de noodzakelijke preventieve- en herstelmaatregelen beperkter zullen zijn.

Uit onderzoek van het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg Interieurarchitectuur “Leven op een Breuklijn” blijkt dat het gebouwd cultureel erfgoed bij uitstek kwetsbaar is voor de gevolgen van aardbevingen. Meer onderzoek is nodig om de risico's voor het gebouwde erfgoed in kaart te brengen. Daarom is Bond Heemschut van mening dat het besluit tot gewijzigde gaswinning tot één jaar dient te worden beperkt.

Onder de onveilige woningen in het Groninger land bevinden zich een aantal rijksmonumenten, zoals de 19e eeuwse Boerderij de Haver te Onderdendam en de 18e eeuwse Voorm. herberg in 't Zandt. Deze woningen zijn op last van de NAM ontruimd. Bond Heemschut wil graag weten of nog meer (rijks)monumenten onveilig zijn verklaard. Bond Heemschut verzoekt de minister, in navolging van velen, onder wie veel Groningse gemeenten, om zich in te zetten voor het openbaar maken van de lijst met onveilige gebouwen van de NAM.

De schaderegeling voor herstel van cultureel erfgoed is nog niet rond. Bond Heemschut verwacht dat Minister Kamp samen met de Minister van OCW alles in het werk stelt om de (rijks)monumenten in de getroffen regio te behouden voor de toekomst.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook