> > Museum Oud-Amelisweerd door Soda

Museum Oud-Amelisweerd door Soda

06-05-2014 - Museum Oud-Amelisweerd (MOA) is op 21 maart geopend. Na jaren van grondige restauratie is deze unieke buitenplaats weer toegankelijk voor het publiek.

Het museum is een huis van kunst waarin aan de hand van drie collecties - de historische buitenplaats, de Armando Collectie en de collectie Chinese en historische behangsels - de universele relatie tussen de mens en zijn natuur onderzocht, verdiept en in samenhang gepresenteerd wordt.

Aan Soda is gevraagd om het ontwerp voor de inrichting van het nieuwe museum en de openingstentoonstelling ‘Armando in het woud” te maken. Bij het ontwerp voor de inrichting van het museum is door Soda het monument telkens als startpunt van handelen genomen, waarbij het landhuis met zijn bijzondere wandafwerkingen, de plaats van verstilling is geworden en alle ondersteunende functies zoals kaartverkoop, horeca en winkel in het later dit jaar op te leveren koetshuis worden ondergebracht.

Op de bel-etage van het landhuis staat het monument met zijn unieke 18e- en 19e-eeuwse wanddecoraties centraal. Het huis is op deze verdieping ongehavend en compleet en het getoonde ruimtelijke werk van Armando gaat er een dialoog mee aan.

Op de 1e verdieping zijn de historische behangsels echter slechts fragmentarisch overgeleverd. Om de ruimtes toch geschikt te maken voor het tonen van kunst is er door Soda een speciaal geweven transparante linnen bespanning aangebracht. Deze bespanning refereert aan de oorspronkelijke ondergrond van de meeste behangsels. De onderliggende resten schemeren licht door de linnen stof heen, deze laat de historische gelaagdheid zichtbaar maar zodanig ontstoord dat er een rustiger wandvlak ontstaat. Er wordt hierdoor zowel fysiek als inhoudelijk een extra laag toegevoegd waardoor een spannende dialoog tussen het monument en de getoonde kunst ontstaat.

Op de zolder, waar zich het documentatiecentrum over het werk van Armando bevindt, is er door Soda een heldere scheiding tussen de museumfunctie en het monument aangebracht. Beiden raken elkaar niet maar staan in contrast en hierdoor word zowel de nieuwe museale functie als het monument geaccentueerd. Ook is er op de zolder in een van de oorspronkelijk meidenkamers een presentatie ingericht waar door middel van een selectie van behangfragmenten de geschiedenis van het huis, zijn bewoners en het behang interactief verteld wordt.

De geschiedenis van Oud-Amelisweerd is leesbaar in het behang van het huis. Vanaf de bouw in 1780 tot aan het eind van de 20ste eeuw heeft elke bewoner zijn sporen achtergelaten door middel van een nieuwe laag. Elke nieuwe laag betekende conservering of juist afbraak van de vorige. Hierdoor is in de loop der jaren een grote verzameling behang opgebouwd, waarvan sommige delen nog intact zijn en van stukken alleen nog fragmenten aanwezig zijn. De getoonde verzameling vertelt niet alleen over het huis en zijn bewoners maar ook over de ontwikkeling van het papieren behang in het algemeen. Zoals elke geschiedenis is opgebouwd uit tijdslagen, is die van Oud-Amelisweerd direct te herleiden uit de lagen wandafwerkingen in de kamers.

MOA is een daglichtmuseum. De toetreding van daglicht en het contact met het omringende landschap maken een wezenlijk deel uit van de beleving van het museum. Als voormalig buitenverblijf is het huis gebouwd in samenhang met en met zicht op de omringende natuur. In samenwerking met lichtontwerper Joost de Beij is er een ingenieus dynamisch systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt de tot nog toe altijd gesloten luiken te openen en daglicht te gebruiken voor het aanlichten van de ruimtes en de daarin aanwezige kunst. Op deze manier wordt het weer mogelijk dat de bezoeker de verbinding van huis en omgeving weer kan ervaren.

Het dynamische systeem voor lichtregeling bestaat uit soft- en hardware die exact weet hoe de stand van de zon is op enig moment in het jaar, gecombineerd met lichtsensoren binnen en buiten. Dit systeem bedient de bestaande buitenluiken waardoor het mogelijk is de daglichthoeveelheid in de ruimtes exact te kunnen regelen. Voorheen waren deze luiken om klimaat- en lichttechnische redenen altijd gesloten en werden de ruimtes met kunstlicht aangelicht.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook