> > Universiteitsgebouw Hadid in Hong Kong voltooid

Universiteitsgebouw Hadid in Hong Kong voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-05-2014 - De door Zaha Hadid Architects ontworpen Jockey Club Innovation Tower (JCIT) in Hong Kong is voltooid.

De Jockey Club Innovation Tower is het eerste gerealiseerde werk van Zaha Hadid Architects in Hong Kong. Hadid ontwierp er in de jaren tachtig, in het begin van haar carrière, The Peak Leisure Club.

De toren is gebouwd op een nauwe locatie in de uiterste noordoosthoek van de Hong Kong Polytechnic University campus. De locatie heeft een onregelmatige vorm die wordt begrensd door een drukke verkeersweg en voetbalvelden van de universiteit.

De onregelmatig gevormde JCIT-toren heeft 15.000 m² nettovloeroppervlak over 15 verdiepingen. Aan een zijde eindigt het gebouw in een punt die uitkraagt. De 78 meter hoge toren biedt ruimte aan 1.800 studenten en personeel met ontwerpstudio's, laboratoria, tentoonstellingsruimten, multifunctionele klasruimten, een auditorium en lounge. The Hong Kong Jockey Club Charities Trust en naamgever van de toren schonk 249 miljoen Hong Kongse dollar voor de bouw.

Zaha Hadid Architects zegt over het ontwerp: "Het ontwerp voor JCIT transformeert de typische typologie van toren met podium in een meer vloeiende eenheid. Interieur en exterieur binnenplaatsen creëren informele ruimtes voor ontmoeting, als aanvulling op de grote tentoonstellingforums, studio's, theater en recreatieve voorzieningen."

De toren is gefundeerd op 54 boorpalen. Arup ontwierp een hoofddraagconstructie bestaande uit 3 kernen en frames van balken en kolommen. Deze constructie moet de zijdelingse belasting en belasting veroorzaakt door de excentrische vorm van de toren opvangen. Om het aantal constructie-elementen op de onderste twee lagen te minimaliseren zijn er overdrachtsbalken op de tweede verdieping aangebracht.

Voor de realisatie van de de gebogen 3D-gevel zijn verschillende gevelmaterialen onderzocht, waaronder vezelversterkte kunststof, doek en aluminium. Uiteindelijk is gekozen voor een metalen gevelbekleding. De gevel heeft twee lagen, een buitenste laag met open voegen en de daarachter verborgen binnenste laag die zorg draagt voor de waterkering.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook