> > Hosper en Mandaworks winnen prijsvraag Slowakije

Hosper en Mandaworks winnen prijsvraag Slowakije

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-05-2014 - Hosper Sweden en Mandaworks hebben de prijsvraag voor de verbinding van het stadscentrum met de rivier in de noordwestelijke Slowaakse stad Trenčín gewonnen.

Het doel van de prijsvraag was om het stadscentrum van Trenčín op verschillende manieren met de rivier Váh te verbinden en gebruik te maken van de ruimte die ontstaat door de modernisering en verplaatsing van de hoofdtreinverbinding in de stad. Het resultaat is een conceptontwerp dat de basis vormt voor het toekomstige masterplan van de transformatie van het centrale stedelijk gebied.

Trenčín is één van de vele steden die in de bekken van de rivier Váh zijn gebouwd. Sinds de jaren dertig is de rivier in toenemende mate getransformeerd en gecontroleerd om de veiligheid van de nederzettingen langs de oevers te garanderen. Dit heeft geresulteerd in een stad die zijn rug keert naar een onherbergzaam rivierlandschap. Het voorstel van Hosper en Mandaworks herintroduceert het natuurlijke karakter van de rivier door het transformeren van de harde rivieroevers tot zachte, flexibele en geprogrammeerde landschappen, met de beschermende functie intact.

Dit nieuwe oeverlandschap verbindt de zuidelijke zijde van de rivier met het sterke weefsel van het historische centrum van Trenčín, door de lange, smalle blokstructuur door te zetten via een network van pleinen, straten en een rivierpromenade. Het zuidelijke waterfront is een opeenvolging van actieve recreatieve publieke ruimtes, waarbij maximaal gebruik gemaakt wordt van de dynamiek van het waterlandschap.

Door de getransformeerde spoorbrug wordt een sterke en geprogrammeerde verbinding gelegd van de dynamische zuidelijke oever met het meer extensieve landschap van de noordelijke oever. Een ecologisch centrum fungeert als een centraal informatie- en ontmoetingspunt, binnen bereik van de extensieve wetlands en waterbuffergebieden. Binnen dit systeem is een "superdijk" gecreëerd, die bescherming tegen het water combineert met nieuwe woningen, parkeren en een levendig stedelijk balkon naar de rivier en het historische centrum.

De prijsvraag werd georganiseerd door gemeente Trenčín met steun van het Zwitsers-Slowaaks Coöperatie Programma en gefinancierd door bijdragen van de Zwitserse Confederatie en via het staatsbudget van Slowakije.

De jury zegt over het voorstel van Hosper en Mandaworks: “[The proposal] best reflects all aspects of the competition and the award criteria. It's a thoughtful proposal in regards to the existing structure of the historic center, sensitively placing of new buildings, and a quality connection to both sides of the [River] Vah. (...).Tracing Trenčín creates quality links between the city and the river, while respecting the natural conditions of the river.”

Het ontwerp van Hosper Sweden en Mandaworks was een van de 59 inzendingen. Zij hebben de eerste prijs en een prijzengeld van 30.000 euro ontvangen. In september worden de resultaten van de competitie tentoongesteld.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook