> > Ontwerp verbouwing VROM gepresenteerd

Ontwerp verbouwing VROM gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-06-2014 - Vanochtend is het contract voor de verbouwing en exploitatie van het voormalige VROM-ministerie in Den Haag getekend. Ook zijn de eerste beelden van het ontwerp gepresenteerd.

impressies van het ontwerp van OMA, EHA en Wessel de Jonge Architecten

Vanochtend hebben in aanwezigheid van minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst, de directeur Transitie en Ontwikkeling van de Rijksgebouwendienst, Eva Klein Schiphorst, en de voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep, Nico de Vries, het contract ondertekend voor de vernieuwing en exploitatie van het oude ministeriegebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag.

Het VROM-gebouw is oorspronkelijk ontworpen door Jan Hoogstad. Hij kreeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw de opdracht voor het gebouw aan Rijnstraat 8. Hij ontwierp een kantoorgebouw met een kamvormige structuur en 10 grote atria. Het pand wordt doorsneden door een tramviaduct en de voetgangersroute van de Turfmarkt naar het Centraal Station.

Het plan voor het voormalige VROM-pand aan de Rijnstraat 8 maakt deel uit van het Masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. Het gebouw wordt dan ook een flexibel rijkskantoor: niet specifiek verbouwd voor één rijksdienst maar geschikt voor meerdere organisaties. Het gebouw gaat onderdak bieden aan de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In totaal komen er 4.400 werkplekken voor meer dan 6.000 gebruikers.

Het ontwerp voor de transformatie van het gebouw is gemaakt door OMA. Dit architectenbureau heeft een integraal concept ontwikkeld in samenwerking met Jan Hoogstad. Er zijn twee veranderingen die in het oog springen. De twee zuidoostelijke atria verdwijnen. In plaats van de twee huidige atria komt er een klein atrium in het midden van het gebouw voor terug. De gesloten kopgevel wordt vervangen door een transparante pui. De onderdoorgang voor voetgangers wordt verbreed, van één naar twee beuken.

Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten, Wessel de Jonge Architecten, YNNO, DGMR, ARUP, BAM Advies & Engineering en Valstar Simonis.

In een persbericht zegt het consortium over het ontwerp: "Het ontwerp versterkt de bestaande architectonische kwaliteiten, transformeert het bestaande gebouw naar een moderne en comfortabele werkomgeving en opent het gebouw naar de publieke ruimte. De plint van het gebouw wordt transparant, publieke routes krijgen een nieuwe dimensie en het gebouw wordt opnieuw verbonden met de stad."

Volgens de planning wordt het pand eind 2016 opgeleverd en worden in 2017 meerdere organisaties gehuisvest in het vernieuwde gebouw, namelijk het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

De Rijksgebouwendienst heeft met PoortCentraal bv, een consortium bestaande uit BAM, ISS en OMA, een integraal pps-contract gesloten. In de keuze voor het plan van het consortium is ook gekeken naar de mate van duurzaamheid (energie, materialen en milieulast tijdens exploitatie).

De PPS-concessie met een looptijd tot 2042 heeft een netto contante waarde van € 267 miljoen. Het consortium, bestaande uit BAM PPP-PGGM, BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek en ISS Nederland, wordt financieel ondersteund door Rabobank International en Allianz Global Investors Europe. Met deze partijen zal naar verwachting in juli financial close worden bereikt. De joint venture tussen BAM PPP en PGGM verschaft het eigen vermogen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook