> > Museum De Pont in Tilburg gaat uitbreiden

Museum De Pont in Tilburg gaat uitbreiden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-06-2014 - Benthem Crouwel Architekten ontwierp een nieuw entreegebied en een uitbreiding van het museum zelf met een expositieruimte, depot en restaurant.

impressies: Benthem Crouwel Architekten

Benthem Crouwel ontwierp het museum voor moderne kunst De Pont in de voormalige fabriek van de wolspinnerij Thomas de Beer, een project dat vanaf 1991 in twee fases is uitgevoerd. Ook ontwierp het Amsterdamse architectenbureau een stedenbouwkundig plan voor de omgeving, waarin appartementengebouwen van Rudy Uytenhaak, seniorenwoningen van Wiel Arets en woningen van Willem-Jan Neutelings werden gerealiseerd.

Het voorgebied van het museum wordt aangepast, omdat momenteel de allure ontbreekt die van een dergelijke toonaangevende culturele instelling met internationale uitstraling verwacht wordt. Benthem Crouwel ontwierp vijf poorten van verschillende hoogte en diepte. Vier poorten zijn aan elkaar geschakeld en vormen de entree tot het driehoekige plein voor het museum, één verschaft toegang tot het parkeerterrein. De hoogteverschillen in de poort staan in relatie tot de bebouwing in de directe omgeving en wordt door de functies bepaald: inrit voor autobussen, toegang voor voetgangers en parkeerplaats voor fietsen. De contouren van de volumes zijn een interpretatie van de lintbebouwing.

De poorten of follies worden gemaakt uit beton en krijgen een diagonale structuur. Ze worden bekleed met rood/bruin gebakken keramisch materiaal. Dit materiaal zorgt voor eenzelfde industriële uitstraling als de strekmetalen gevel van het museum. In de elementen wordt verlichting en voorzieningen voor reclame geïntegreerd.

Het museum wordt ook verbouwd en uitgebreid. Een nieuwe vleugel in een deel van de museumtuin biedt ruimte aan de disciplines foto, film en videokunst. Behalve de tentoonstellingszaal van 20 bij 27 meter komt er een nieuw depot. Het nieuwe restaurant verbindt het huidige museumgebouw met de nieuwe vleugel.

Het entreegebied wordt dit najaar voltooid. De verbouwing en uitbreiding van het museumgebouw wordt in de winter van 2015-16 opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook