> > Betonnen sculptuur Hadid voor campus Beiroet

Betonnen sculptuur Hadid voor campus Beiroet

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-06-2014 - Het door Zaha Hadid Architects ontworpen gebouw voor het Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs op de campus van de American University in Beiroet is voltooid.

tekeningen: Zaha Hadid Architects

In 2006 won Zaha Hadid Architects de internationale architectuurwedstrijd van een shortlist van vijf architectenbureaus. De bouw van het instituut is onderdeel van het campus masterplan uit 2002 dat Sasaki Associates in samenwerking met enkele andere partijen ontwikkelde. Dit plan streeft naar een universiteitscampus volgens de hoogste internationale standaarden.

Het Issam Fares Institute (IFI) werd opgericht als een neutraal en dynamisch instituut waar mensen alle standpunten over belangrijke kwesties in de samenleving kunnen verzamelen en bespreken. Het IFI werkt momenteel aan verschillende programma's voor aanpak van problemen in de regio, bijvoorbeeld op het gebied van vluchtelingen, klimaatverandering, voedsel, water, sociale rechtvaardigheid en stedenbouw.

De campusbebouwing bestaat uit 20e eeuwse betonnen gebouwen met een verscheidenheid aan stijlen met verschillende bekleding en behandelingen. Hadid koos voor het ontwerp van IFI ook voor beton. Hierbij is gebruik gemaakt van de regionale traditie en expertise van het werken met in-situ beton. Het gebouw valt op door de vorm, het 22 meter hoge gebouw kraagt maar liefst 21 meter uit. Het is gebouwd op een locatie met een groot hoogteverschil tussen de noord en zuidzijde, 7 meter.

Het instituut is 3.000 m² groot en heeft zes verdiepingen. Het programma omvat kantoren, leeszaal, leslokalen, onderzoeksruimten, een auditorium met 100 plaatsen, een lounge en een dakterras met uitzicht op de Middellandse Zee. De auditorium bevindt zich op de onderste vloer. De leeszaal, leslokalen, onderzoeksruimten vormen de uitkraging.

Het nieuwe gebouw introduceert nieuwe verbindingen tussen de verschillende delen van de campus. 120 tot 180 jaar oude ficussen en cipressen op terrein zijn een integraal onderdeel van het ontwerp.

Zaha Hadid over het ontwerp voor het instituut: "...verweeft de paden, verbindingen, en het uitzicht op de campus om een forum voor de uitwisseling van ideeën te creëren, een centrum van interactie en dialoog, in het hart van de universiteit."

Hadid vervolgt: "Het ontwerp stelt het instituut als een kruispunt; een driedimensionale kruising en ruimte voor de universiteit studenten, docenten, onderzoekers en bezoekers te ontmoeten, verbinden en gaan met elkaar en de bredere gemeenschap .... Het instituut kijkt naar de toekomst en daagt ons allemaal uit, het verrijkt ons begrip van de Arabische wereld door de uitbreiding van onderzoek en verbreding van het debat."

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook