> > Preview van het vernieuwde Mauritshuis

Preview van het vernieuwde Mauritshuis

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-06-2014 - De afgelopen jaren zijn veel musea in Nederland uitgebreid. De reden is vaak hetzelfde: stijgende bezoekersaantallen vragen om meer ruimte voor entree, museumwinkel en educatie. Dit geldt ook voor de uitbreiding van het Mauritshuis dat eind deze week officieel wordt geopend.

tekst en foto's: Bart van Hoek

Het Mauritshuis is in de 17e eeuw gebouwd als stadspaleis door Jacob van Campen en Pieter Post en is een mooi voorbeeld van het Hollands Classicisme. Opdrachtgever was graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Sinds 1822 is het Mauritshuis een museum. Bezoekers betraden het museum niet via voorplein en de hoofdentree, maar via een zijingang aan de Korte Vijverberg. Achter de hoofdentree liggen immers direct de geklimatiseerde museumruimten met de kunstwerken.

Toen in 2007 het aan de overzijde van de Korte Vijverberg gelegen art-deco-pand van architect Jo Limburg (1864-1945) leeg kwam te staan ontstonden de plannen voor de uitbreiding van het Mauritshuis. Hans van Heeswijk architecten ontwierp de uitbreiding die voorziet in een nieuw ondergronds entreegebied en de verbouwing van beide Rijksmonumenten. De architect: "Een fantastische, prestigieuze, maar ook hele leuke opdracht. Ik vind juist verbouwingen en transformaties de meest interessante opdrachten."

De bezoekers betreden het gebouw weer via het voorplein. Hier dalen ze in een patio met de trap of de lift af naar de ondergrondse entreehal. Voor Van Heeswijk waren de ondergrondse entrees van het Louvre in Parijs en de Apple Store aan 5th Avenue in New York belangrijke referenties.

De entreehal is een grote en lichte ruimte geworden. Licht valt in deze ruimte door glazen platen in het voorplein, een rij ramen in de zijrand van het voorplein en de eerder genoemde patio. De entreehal verbindt het Mauritshuis met het art-deco pand aan de overzijde van de straat. De ruimte eindigt onder dit laatste pand waarvan de kelder 2 meter is uitgediept. Hier is de museumwinkel te vinden. Op de bovengelegen lagen zijn voorzieningen als horeca, de bibliotheek,een nieuwe tentoonstellingszaal, een lezingenzaal en kantoorruimten ondergebracht. De oppervlakte van het Mauritshuis is met de uitbreiding verdubbeld.

De vormgeving van het ondergrondse deel is modern met veel wit en grote glazen panelen. Hans van Heeswijk: "Ik wilde geen trendy materialen en vormgeving gebruiken, omdat dit meestal na een paar jaar al verveelt."

Het nieuwe Mauritshuis heeft twee bijzondere liften gekregen. De lift op het voorplein naar de entreehal heeft een mooie glazen cilindervormige schacht. Deze constructie is gerealiseerd door Octatube. De tweede bijzondere lift is te vinden bij de entree tot het Mauritshuis. Deze lift met drie stopplaatsen eindigt achter de hoofdentree van het Mauritshuis. Ook in de nieuwe opzet zal deze entree alleen bij bijzondere gelegenheden worden gebruikt. De liftschacht transformeert dan tot tochtportaal. De lift verdwijnt naar de ondergelegen stopplaats in de vloer, waarbij het dak van de liftkooi onderdeel van de vloer is geworden.

Hans van Heeswijk is er in geslaagd met de ondergrondse uitbreiding beide Rijksmonumenten naadloos aan elkaar te smeden. De architect is er ook in geslaagd om een van zijn belangrijkste uitgangspunten te realiseren, namelijk dat in "één klap" de organisatie van het gebouw duidelijk is.

Op vrijdag 27 juni wwordt het Mauritshuis geopend door Koning Willem-Alexander.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook