> > Start bouw zwembad in Hardenberg

Start bouw zwembad in Hardenberg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-06-2014 - Vandaag wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe zwembad in Hardenberg. Het zwembad is ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten.

impressies: ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Het zwembad is een integraal onderdeel van Hardenberg’s nieuwe Sportboulevard. De Sportboulevard bestaat uit een atletiekaccommodatie, een beachcourt voor beachsporten, een nieuw overdekt zwembad en een sporthal. Het nieuwe zwembad is zo georganiseerd dat de ligweide en de twee bassins op het zuiden zijn georiënteerd. Functies als kleedruimtes, opslag en horeca liggen op het noorden en kunnen in de toekomst worden gedeeld met de nog te bouwen sporthal. Het gebouw krijgt 2.750 m² netto-vloeroppervlak.

Het nieuwe zwembad is bovenal helder en transparant van opzet en legt een directe relatie tussen binnen- en buitenruimte. Deze ‘ glazen plint ‘ loopt vanaf de entree door in de gevel aan de ligweide. Materialen voor de gevel zijn, behalve glas, aluminium shingles, geprofileerd staalplaat en beplating met een houtstructuur.

Het gebouw bestaat in hoofdlijnen uit twee zalen met bassins, een zaal met een doelgroepenbad en peuter- en kleuterbad, de andere met een wedstrijdbad. Beide zwemzalen zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld. Enerzijds uit kostenoverweging, de bassins komen zo niet in het grondwater te liggen, anderzijds zorgen de verschillende baddieptes voor een duidelijk niveauverschil. Dit niveauverschil draagt bij aan de ruimtelijke beleving en creëert plekken met sterke zichtlijnen over de verschillende baden. Door op strategische plekken grote trappartijen te maken wordt het onderlinge verband benadrukt.

In het ontwerp voor het nieuwe zwembad is een duurzaam karakter een vanzelfsprekendheid. Naast een optimale afstemming van installaties voor verwarming en luchtbehandeling betrekt het zwembad in Hardenberg restwarmte van de nabijgelegen leidingfabrikant Wavin voor zijn energiehuishouding.

Het zwembad wordt gebouwd door BAM Utiliteitsbouw. De oplevering staat gepland voor juli 2015.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook