> > Winkelcentrum De Barones in Breda wordt vernieuwd

Winkelcentrum De Barones in Breda wordt vernieuwd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-07-2014 - Winkelcentrum De Barones in het centrum van Breda wordt vernieuwd naar ontwerp van Rijnboutt.

impressies: Rijnboutt

Het gesloten winkelcentrum wordt een open, levendig onderdeel van de binnenstad, met respect voor de bestaande bebouwing. De revitalisatie is ook belangrijk voor de historische binnenstad van Breda, een van de leukste winkelsteden van Nederland. Belangrijk onderdeel is de uitbreiding van de winkelruimtes op de etage tot op de begane grond, waardoor grotere units ontstaan.

De Barones werd geopend op 11 september 1997. Het winkelaanbod van dit luxe, overdekte winkelcentrum (circa 28.000 m²) is vooral gericht op het midden- en hogere segment van de branches mode, persoonlijke verzorging, cadeau, hobby en vrije tijd, wonen en horeca. Inwoners van Breda en omstreken komen hier winkelen bij onder meer V&D en H&M.

In 1998 won De Barones (ontworpen door Kraaijvanger Urbis en het Britse bureau CZWG) de prijs voor het beste winkelcentrum in Nederland van de Nederlandse Raad voor Winkelcentra. Meteen vanaf de opening had het een sterke marktpositie en grote aantrekkingskracht. Maar de retailmarkt is veranderd. Consumenten stellen andere eisen. In het internettijdperk verwachten ze dat winkelen iets extra’s biedt: het moet een beleving zijn. Bovendien is er zelfs in de succesvolle Barones sprake van enige leegstand. Daarom is besloten tot een revitalisatie.

Om te beginnen worden de entrees van het winkelcentrum aangepakt. De in- en uitgangen (in de Karrestraat, de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat) worden veel duidelijker zichtbaar. De Barones gaat nu als het ware schuil achter de entrees, terwijl het omgekeerde zou moeten. ‘Het kan veel uitnodigender,’ zegt architect-directeur Bart van der Vossen van Rijnboutt, die op dit project samenwerkt met Matteo Kuipers van hetzelfde bureau. ‘Elke entree zou moeten uitstralen dat er vele interessante winkels achter zitten.’

In het ontwerp van Rijnboutt krijgt elke ingang een eigen karakter, passend bij de straat. Goed voorbeeld is de hoofdentree aan de Karrestraat, in een rijksmonument uit 1924 met een karakteristiek torentje. Van der Vossen: ‘Deze ingang is in de loop der jaren verdwenen achter modieuze ingrepen. Hier brengen we de ingang zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand.’ Aan de Lange Brugstraat krijgt De Barones een terugliggende, glazen entree aan een nieuw, voorpleintje. De bestaande panden aan weerszijden van de entree blijven behouden. De kleur van de bestaande gevels, nu terracotta, wordt in lijn gebracht met het straatbeeld van Breda, waarin overwegend rustige lichte kleuren domineren. Matteo Kuipers: ‘Het is de kern van ons ontwerp: we maken het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Breda aantrekkelijker, met groot respect voor wat er is.’

Ook binnen komt er een gedaanteverandering. In het hart van De Barones komt een centraal plein met eigentijdse horeca, wifi en de mogelijkheid om evenementen te organiseren. De roltrappen verdwijnen uit de gangen. Ook de bekende omloop op de bovenverdieping komt niet terug. ‘Die omloop blijkt niet te werken,’ licht Van der Vossen toe. In het ontwerp wordt de verdieping straks bereikbaar via de begane grond. Het interieur wordt daarmee lichter en ruimtelijker, en er komt meteen ruimte voor grotere winkels. De totale winkeloppervlakte blijft ongeveer gelijk.

De verbouwing gaat van start in de loop van 2014. Tijdens de gehele verbouwing blijft De Barones open voor publiek. Eigenaar Kroonenberg Groep heeft in samenwerking met de architect, 3W New Development en KroesePaternotte de plannen ontwikkeld.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook