> > Joosen (ONL) over LIWA-toren in Abu Dhabi

Joosen (ONL) over LIWA-toren in Abu Dhabi

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

28-08-2014 - Architectuur.ORG sprak met senior architect Gijs Joosen van ONL [Oosterhuis_Lénárd] over de vorig jaar voltooide LIWA-toren in Abu Dhabi.

tekst: Bart van Hoek / beelden: ONL [Oosterhuis_Lénárd]

ONL [Oosterhuis_Lénárd] is opgericht door architect Kas Oosterhuis en kunstenares Ilona Lénárd. Het architectenbureau is gevestigd aan de ring van Rotterdam. ONL ontwerpt sculpturale gebouwen die refereren aan bijvoorbeeld auto's.

ONL ontwierp de LIWA-toren in Abu Dhabi in opdracht van Northcroft Middle East als hoofdkantoor voor de Al Nassar Group, een bedrijf dat drukvaten, tanks en staalconstructies voor de olie-industrie fabriceert. Het is de tweede stalen toren van Abu Dhabi. De stalen constructie is zichtbaar in het interieur. De toren is gebouwd in het Capital Center district, direct gelegen naast het Abu Dhabi National Exhibition Center.

De toren, vernoemd naar de liwa-oase, heeft een programmatische opzet die veel voorkomt in Abu Dhabi: 3 ondergrondse lagen voor parkeren, een plint van 2 lagen met de entree en 18 lagen kantoren. Gevraagd was een kantoortoren met 21.604 m2 brutovloeroppervlak, het maximale oppervlak dat op de kavel mocht worden gebouwd. De maximale toegestane bouwhoogte was 84 meter. Het gebouw mocht niet uitbollen over de kavelgrens, zoals bijvoorbeeld Fosters Gherkin. Uit een eerste volumestudie van ONL bleek dat er 10% ruimte was voor vormgeving. ONL ontwierp een spiegelsymmetrische toren die langs 10 curves naar boven toe smaller wordt. ONL gebruikt voor deze curves de aanduiding „powerlines“, krachtige, elegante lijnen die de vorm haar karakter geven. Door de vorm van het gebouw wordt het perspectief versterkt.

Het BIM model van de toren is opgezet in het bouwkundige softwarepakket Revit. Omdat de geometrie van de toren niet te maken is met deze software gebruikt ONL hiervoor andere sofware: Pro Engineer, 3D Studio Max en eigen geschreven tools met een koppeling naar Revit. Joosen hierover: "Tot de laatste week voor de bouwaanvraag hebben we de geometrie aangepast om aan de vraag te kunnen voldoen. Door de toevoeging van een extra lift, die niet tot het brutovloeroppervlak wordt gerekend, moest de gevel verder naar buiten schuiven om tot 21.604 m² brutovloeroppervlak te komen. Met de software konden we direct nieuwe plattegronden, die voor elke verdieping uniek zijn, genereren."

De constructie van het Al Nassar kantoor heeft een betonnen kern met liften, trappen en schachten. Joosen: "Deze manier van bouwen kennen ze in Abu Dhabi. Met staal als bouwmateriaal zijn ze minder bekend en die moest dan ook aan strenge eisen voldoen." De staalconstructie in de gevel, die tevens de stabiliteit verzorgt, is opgebouwd uit verticale en diagonale kolommen en een horizontale ring ter plaatse van de vloeren. Joosen: "De constructeur in Abu Dhabi heeft berekend dat ons ontwerp een factor 10 stijver is dan andere gebouwen in Abu Dhabi waaraan hij gerekend heeft."

Belangrijk kenmerk van de LIWA-toren is de integratie van vormgeving, de hoofddraagconstructie en gevel. De gevel volgt de hoofddraagconstructie, de driehoeken uit de constructie komen terug in de vlakke driehoekige aluminium sandwich panelen. Elk paneel is voorzien van 2 ramen op verschillende hoogten, zodat je zittend en staand naar buiten kan kijken. Om de koellast te reduceren is het percentage glas beperkt tot 40% en hebben de ramen een diepe negge. Elk element heeft unieke afmetingen. Een 3D referentielijnen-model was een contractstuk voor de bouw. Hieruit konden de afmetingen van elk element  worden afgeleid. Met file-to factory productie processen konden de kolommen en gevels worden geproduceerd.

Veel gebouwen in Abu Dhabi krijgen al snel een grauwgrijs uiterlijk door het stof uit de woestijn. ONL koos daarom voor een gevel in een kleur die verloopt van geel tot oranje. Deze kleur is afhankelijk van de kijkhoek. In de dagkanten van de kozijnen zit LED-verlichting, die 's avonds brandt.

Joosen tot slot: "We proberen dicht tegen bestaande processen van bouwers aan te zitten. Ons vak gaat veel verder dan esthetisch vormgever, het gaat om weten wat daadwerkelijk gebouwd kan worden. Een gebouw met duizenden unieke bouwcomponenten laat geen ruimte voor handmatige (fout)correcties."

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook