> > MVRDV en morePlatz winnen competitie in Mainz

MVRDV en morePlatz winnen competitie in Mainz

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-10-2014 - MVRDV en co-architect morePlatz winnen wedstrijd voor twee kantoorgebouwen aan de Zollhafen van Mainz, Duitsland .

impressies: MVRDV

Het Hafenspitze gebouwensemble bestaat uit een langgerekt volume met vijf verdiepingen en een toren van elf verdiepingen, dat ook meteen het hoogste punt is van de nieuwe wijk is. De toren staat direct aan het water aan de ‘Rotterdamer Platz’ en wordt door CA Immo Deutschland ontwikkeld. Met de bouw wordt over een jaar begonnen.

Zoals in veel Europese steden wordt ook het havengebied van Mainz getransformeerd van industrieel gebruik naar aantrekkelijk binnenstedelijk woon- en leefgebied. Zollhafen ligt noordoostelijk van Mainz’ Neustadt aan de westoever van de Rijn. De voormalige containerhaven maakt de komende jaren plaats voor de meest belangrijke stedelijke regeneratie van de afgelopen decennia in Mainz, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Rijnland Palts.

Hafenspitze ligt aan de noordkant van de oude tolhaven van Mainz en wordt het eerste project en tevens het hoogste gebouw van de nieuwe wijk. MVRDV heeft het masterplan licht veranderd en twee in plaats van één volume voorgesteld, met een totaal oppervlak van 12.000 m². Er komt een langgerekt gebouw van vijf verdiepingen met kantoorruimte voor kleinere bedrijven, voorzien van een groen dakterras. Daarnaast een kantoortoren van elf verdiepingen die geschikt is voor grotere bedrijven. Tussen de twee gebouwen ontstaat een plein.

Beide gebouwen zijn voorzien van een ‘zig-zagende’ gevel met overkragingen die op de zoninval reageert, aan de zuidkant is de overkraging sterker dan aan de noordkant. De hoogbouw is met zijn glazen gevel zeer transparant, op de overkraging ligt lokale donkere leisteen. De laagbouw daarentegen heeft een meer gesloten gevel van betonelementen met een zandsteen finish, ook een lokaal bouwmateriaal.

Axel Bienhaus, voorzitter van de jury zegt: “Het ontwerp gaat extreem overtuigend om met de zeer nauwgezette stedelijke restricties. Het is MVRDV gelukt om een sterk accent te zetten in de nieuwe wijk en tegelijk ook aan de strenge eisen ten aanzien van akoestiek te voldoen.”

Michael Ebling, burgemeester van Mainz, zegt: “De winnaar van de wedstrijd creëert een architectonisch hoogtepunt in het Zollhafen-kwartier. Het profiel van Mainz krijgt een hedendaags herkenningspunt aan de nieuwe Rijnpromenade, als antithese tot het middeleeuwse stadshart.”

MVRDV won de wedstrijd van zes andere bureaus waaronder Auer + Weber met Yes Architecture en Gewers Pudewill uit Berlijn. MVRDV werkt samen met morePlatz als co-architect, een architectenbureau met twee vestigingen in München en Rotterdam opgericht door Caro Baumann en Johannes Scheele. Laatstgenoemde werkte bij MVRDV voordat hij morePlatz begon. Buro Happold tekende voor de bouwfysische aspecten.

De Hafenspitze wedstrijd is te zien in een tentoonstelling van 15 tot en met 26 oktober, Zollhafen Mainz Weinlager, Taunusstraße 59-61.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook