> > Ondergronds Drents Museum door Erick van Egeraat

Ondergronds Drents Museum door Erick van Egeraat

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-11-2007 - Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor de nieuwe entree en uitbreiding van het Drents Museum in Assen gewonnen. De nieuwe vleugel van het museum omvat circa 2.000 m² en zal in 2011 haar deuren openen.

Zes beelden van het ontwerp door (EEA) Erick van Egeraat associated architects.

De andere vier deelnemers aan de competitie waren de bureaus ONL [Oosterhuis_Lénárd], Holzer Kobler en Drexler Guinand Jauslin uit Zürich, het Berlijnse bureau J. Mayer H. en het New Yorkse bureau Winka Dubbeldam/Archi-tectonics.

Belangrijk kenmerk van Erick van Egeraat's ontwerp is de integratie van museum en stad. In een afgewogen spel van gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de Assense binnenstad worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt.

De uitbreiding ligt bijna geheel ondergronds. De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. Erick van Egeraat maakt zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap.

Het bestaande koetshuis wordt de nieuwe hoofdentree van het Drents museum. Een meter boven maaiveld opgetild krijgt het koetshuis een transparante glazen sokkel. Hiermee zal op een elegante wijze de functie van het gebouw als hoofdentree herkenbaar worden, terwijl deze de stedelijke structuur en historische gevel van het gebouw onaangetast laat. De glazen plint laat overdag het daglicht in de kern van het gebouw doordringen. 's Avonds transformeert het licht van het Koetshuis het Drents Museum in een baken voor de stad Assen en haar inwoners.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook