> > Bouw gestart van C-City in Kerkrade

Bouw gestart van C-City in Kerkrade

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-10-2014 - Het ontwerp van Shift Architecture Urbanism uit Rotterdam omvat een designmuseum, Earth Theater (het eerste omgekeerde planetarium van Europa) en een museumplein.

De nieuwe instellingen worden toegevoegd aan het bestaande Discovery Center Continium. Het ontwerp van Shift Architecture Urbanism bestaat uit een stedenbouwkundig ensemble van duidelijk herkenbare volumes, verbonden door een ondergronds landschap. Het museumkwartier wordt de nieuwe entree tot de stad zowel vanuit het station als vanuit de belangrijkste toegangsweg tot het centrum.

C-City is een drie-eenheid van elkaar aanvullende publieksinstellingen: Continium, Cube en Columbus. Zij brengen techniek, wetenschap, design en de wereld bij elkaar in één museumkwartier. Continium is een ontdekcentrum voor wetenschap en techniek. Cube, het design museum, bevat design expo’s en labs. Columbus bestaat uit een uniek “Earth Theatre” in de vorm van een planetarium inversum en een National Geographic 3D-theater.

Het ontwerp biedt ruimte aan het "ontgrensde museum", een interactieve werkplaats waar de bezoekers geen toeschouwer zijn, maar deelnemers. Zij ontdekken de wereld en hun plek daarin door interactie, participatie en debat. Naast tentoonstellingsruimtes, biedt C-City dan ook plaats aan gedeelde faciliteiten voor conferenties, evenementen, workshops en educatie.

De nieuwbouw kenmerkt zich door een compositie van drie sterke solitaire volumes: een bol, een balk en een kubus. Door hun zuivere geometrie en alzijdige karakter dienen zij als tegenwicht voor de grillige vorm en het van de stad afgekeerde karakter van het bestaande museum. Een aanzienlijk deel van het 7.500 m² grote nieuwbouwprogramma bevindt zich echter onder de grond. De voornaamste kwaliteit van het bestaande museum, het verdiept gelegen binnenplein, wordt namelijk doorgezet onder de gehele nieuwbouw. Zo ontstaat er een continue ondergronds landschap dat oud en nieuw met elkaar verbindt en alle faciliteiten van C-City ontsluit. Naast het nieuwe museumplein, C-square, bevat de nieuwe ondergrondse wereld een centrale entreehal, een restaurant, studentenlabs, een patio en twee tunnels naar Cube en Columbus.

C-square, het verdiepte museumplein, vormt het hart van C-City. Het verdiepte plein loopt naadloos door onder de zwevende balk die de dubbelhoge entreehal van C-City overdekt. De hal dient als centraal knooppunt van het museumkwartier. De bezoeker daalt af in de entreehal via één van de twee monumentale trappen, die zoals alle vloeren en wanden van het ondergrondse landschap in rood beton zijn uitgevoerd. Hierdoor krijgt het ondergronds landschap een aardse uitstraling, die samen met de ervaring van het afdalen, refereert aan het mijnbouwverleden van de regio.

Cube, het design museum, is letterlijk een kubus. Een glazen plint geeft de indruk dat het gebouw zweeft en voorziet de onderliggende ruimte voor wisseltentoonstellingen van daglicht. Cube is een verticale tentoonstellingsmachine waarbinnen maximale vrijheid en flexibiliteit bestaat voor de inrichting. De verschillende verdiepingen van het gebouw bieden plaats aan een wisselende inrichting van design labs en -tentoonstellingen. De bovenste verdieping bevat een multifunctionele evenementenruimte met een panoramisch uitzicht over het Limburgse heuvellandschap en de stad Kerkrade. Voor de programmering van Cube werkt C-City onder andere samen met internationale design labels en musea zoals het Duitse Red Dot Institute, het Design Museum Londen en het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum uit New York.

Columbus is een bolvormig gebouw dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft van de bol bevindt zich het Earth Theater. In dit omgekeerde planetarium wanen de bezoekers zich astronauten die vanuit het heelal terugkijken naar de aarde. Vanaf twee ringvormige balkons met glazen vloeren kijken zij op een holle megaprojectie met een doorsnede van 16 meter. In de bovenste helft van de bol, onder de koepel, bevindt zich een cirkelvormige auditorium. Hier komt het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar onder andere documentaires en films van National Geographic getoond worden. 

Een belangrijk deel van de gemeenschappelijke functies van C-City, de kantoren en conferentieruimtes, zijn ondergebracht in de 80 meter lange balk die boven de verdiepte entreezone zweeft. Op de route van het station naar de stad, die dwars door C-City loopt, vormt de balk een grote luifel voor de treinreizigers en de bezoekers van C-City. De balk steunt op een zeer beperkt aantal kolommen om het zwevende karakter van het volume te benadrukken en de onderliggende entreehal zo open mogelijk te houden.

Door de openbare routes die C-City doorkruisen wordt het museumkwartier onderdeel van de publieke ruimte van Kerkrade. Vanuit de looproute naar het station kijken passanten neer op levendige plekken van C-City zoals de entreehal, C-square en de ruimte voor wisseltentoonstellingen onder Cube. Een noord-zuid as die dwars door de entreehal loopt, verbindt C-square met het voorplein. Hierdoor functioneert het museumplein als een uitbreiding van de openbare ruimte van Kerkrade en wordt het restaurant direct toegankelijk voor treinreizigers die in C-City op hun trein kunnen wachten. De verstrengeling van openbare ruimte en C-City maakt het idee van het "ontgrensde museum" niet alleen waar in de figuurlijke zin, maar ook in fysieke zin: ook de passant wordt deelnemer.

Elk gebouw heeft een specifieke gevelafwerking die de absolute vorm en het solitaire karakter versterkt. Columbus heeft een witte naadloze koepel van spuitbeton die wordt voorzien van een grafische weergave van de wereldbol. Cube wordt gehuld in een reflecterende gordijngevel van gepolijst aluminium die het verticale karakter van het museum onderstreept. De balk is bekleed met een zwarte cassettegevel met uitstekende ribben die de balk een zwaar uiterlijk geeft en het zwevende karakter benadrukt. De industriële gevelafwerking van de bovengrondse gebouwen contrasteert met het aardse karakter van de rode betonnen onderwereld.

C-City is het geesteskind van Hans Gubbels, directeur van Discovery Center Continium. Shift ontwierp het project in samenwerking met ABT (constructie), Bureau Bouwkunde (brandveiligheid en bouwbesluit) en Bremen Bouwadvies (installaties). De bouwkundige realisatie van C-City wordt mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade. De bouwkundige uitvoering is in handen van Mertens Bouwbedrijf, Weert, die de Europese aanbesteding op basis van engineer & construct won. C-City is een afgeleide van de werktitel Creative City. De C staat voor de beginletters van de drie instellingen die er deel van uit maken en voor kernbegrippen die er straks te vinden zijn, bijvoorbeeld cultuur, creativiteit, coal, collectief, connectie en co-creatie.

De realisatie van C-City vergt een totale investering van 20,5 miljoen euro. Eind 2015 opent C-City haar deuren.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook