> > Bayleprijs voor Vanstiphout en Van Hinte

Bayleprijs voor Vanstiphout en Van Hinte

03-11-2014 - De Pierre Bayleprijzen voor kunstkritiek worden dit jaar toegekend aan designcriticus Ed van Hinte en architectuurcriticus Wouter Vanstiphout.

De Pierre Bayleprijs voor kunstkritiek wordt sinds 1956 ieder twee jaar uitgereikt aan een criticus die, zo schrijft het reglement, ‘stelselmatig en op literair niveau, gedurende verscheidene jaren zijn of haar bemiddelende taak opbouwend en gezagafdwingend heeft verricht’. De Pierre Bayleprijs is een oeuvreprijs en wordt elke twee jaar toegekend aan critici in verschillende kunstdisciplines (beeldende kunst, letterkunde, toneel, dans, muziek, film, architectuur en design). In aanmerking komen kunstcritici die vanuit een onafhankelijk positie, met kennis van zaken en kritische distantie tot het onderwerp opereren, en naast scherpte in het debat ook perspectief bieden. Aan de prijs is een bedrag van 3000 euro verbonden.

Designcriticus Ed van Hinte biedt middels boeken en columns een andere blik op actuele designvragen. In 2006 nam hij het initiatief tot de stichting Lightness Studios, waarmee hij onderzoek doet naar lichtheid en design. Uit het juryrapport: ‘In zijn boeken en columns toont Ed van Hinte zich een voorvechter van duurzame toekomststrategieën, een onafhankelijk denker, een bevlogen theoreticus én een scherpe debater en schrijver. Met zijn eigen verbeeldingskracht weet hij ontwerpers, nationaal en internationaal, te inspireren. Hij heeft een positieve opvatting over wat het designvak vermag en is in staat op een betrokken manier zijn standpunten te verdedigen. Dat doet hij vanuit een relativerende blik op wat ‘trending’ is, vanuit een groot historisch besef en kennis van technieken. In het licht van de huidige discussies over de rol van designkritiek kan het werk van Ed van Hinte voorbeeldstellend zijn.’

Architectuurcriticus Wouter Vanstiphout richtte in 1994 samen met Michelle Provoost Crimson Architectural Historians op. Sinds 2009 is hij hoogleraar Design as Politics aan de TU Delft. Hij publiceert boeken, artikelen en geeft lezingen. De jury prijst Vanstiphout om zijn sterke maatschappelijke betrokkenheid, zijn uitgesproken en literaire wijze van argumenteren en de grote politieke urgentie van wat hij adresseert. Uit het juryrapport: ‘Zijn eigenzinnige en onafhankelijke visie wordt bedreven vanuit een voortdurende opbouw van kennis en een diep inzicht in de culturele complexiteit van architectuur en haar totstandkoming. Vanstiphout pakt hierbij niet zelden de handschoen op jegens het establishment dat de architectuurcultuur de laatste jaren bepaald heeft. In zijn provocatie van de gevestigde orde speelt hij soms straatvoetbal, maar legt hij wars van reputaties en instituties juist die processen en machinaties bloot die de hedendaagse architectuurpraktijk mede bepalen. Hiermee legt hij de basis voor een diepgaand en uitdagend oeuvre dat het architectuurdebat openbreekt en aanjaagt, ons oordeel scherpt en de gebouwde omgeving reliëf en betekenis geeft.’

De jury architectuur bestaat uit: voorzitter Saskia van Stein (artistiek directeur van NAiM/Bureau Europa), Elma van Boxel en Kristian Koreman (oprichters ontwerpbureau ZUS), Christoph Grafe (directeur Vlaams Architectuurinstituut).

De jury design bestaat uit: voorzitter Joanna van der Zanden (directeur Throwing Snowballs), Jan Jacobs (oud-hoogleraar Industrieel Ontwerpen TU Delft), Christine de Baan (onafhankelijk curator).

Beide laureaten krijgen hun prijs op maandag 1 december uitgereikt door Guus Beumer in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De laureaten zullen bij de uitreiking ook vijf aanbevelingen doen voor het (re)vitaliseren van de design- en architectuurkritiek.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook