> > Start bouw ziekenhuis van dJGA en AR-TE in Leuven

Start bouw ziekenhuis van dJGA en AR-TE in Leuven

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-11-2014 - De bouwwerkzaamheden van het door De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) en AR-TE ontworpen Vrouw- en Kindziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis (UZ) in Leuven zijn gestart.

Het Vrouw- en Kindziekenhuis is volledig gericht op vrouwen met alle activiteiten rond zwangerschap, bevalling, nazorg en een compleet kinderziekenhuis onder één dak. Het ziekenhuis is onderdeel van de uitbreiding van de Campus Gasthuisberg, bij het UZ Leuven. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is samen met AR-TE verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Het constructief en installatieontwerp is door STABO uitgevoerd.

Het nieuwe gebouw biedt naast gespecialiseerde zorg ook onderwijs aan kinderen die worden behandeld in het ziekenhuis. De bouw van het Vrouw- en Kindziekenhuis is officieel gestart op 28 juni 2014. Na de voorbereidende werkzaamheden is de bouw vanaf begin november ook voor het publiek zichtbaar. De totale oppervlakte van het nieuwe ziekenhuisgebouw bedraagt 38.000 vierkante meter.

DJGA hecht in het interieurontwerp van het Vrouw- en Kindziekenhuis veel waarde aan een prettige beleving voor toekomstige patiënten. Een ruime entree met een grote centrale binnenstraat verwelkomt bezoekers van het gebouw. “Om de omgeving van patiënten en bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we gekozen voor veel glas in het ontwerp,” zegt Maurits Algra, architect en directeur bij dJGA. “De zes daglichtpatio’s in het hart van het Vrouw- en Kindziekenhuis zorgen ervoor dat het daglicht op alle niveaus doordringt in het gebouw. Door het gebruik van okerkleurige gevelstenen krijgt het ziekenhuis een frisse en lichte uitstraling.” Een vriendelijk kleurgebruik en de lichte, transparante materialen moeten kinderen snel op hun gemak laten voelen. Het ziekenhuis bestaat uit twee gebouwen, een glazen loopbrug verbindt beide gebouwen met elkaar. Het ziekenhuis heeft ook een dakterras, toegankelijk voor de kinderen en hun familie.

Om een verblijf in het Vrouw- en Kindziekenhuis zo comfortabel mogelijk te maken, krijgt het gebouw overwegend eenpersoonskamers met zogeheten ‘rooming-in-voorzieningen’. Dit zorgt ervoor dat ouders bij hun kinderen kunnen overnachten, of de partner bij de pas bevallen vrouw. Het nieuwe ziekenhuis beschikt over 185 bedden voor langer verblijf en 50 bedden voor dagbehandeling. De bevallingsafdeling krijgt 12 verloskamers en 2 operatiezalen.

Het Vrouw- en Kindziekenhuis biedt kinderen die in het UZ Leuven worden behandeld de mogelijkheid om toch naar school te gaan. Dit maakt het ziekenhuis mogelijk door een reguliere school in het ziekenhuis op te nemen. Een bijzonder onderdeel van het project waardoor zieke kinderen niets aan basisonderwijs hoeven te missen.

Het ziekenhuis voor vrouw en kind is onderdeel van het masterplan voor Campus Gasthuisberg. Het uitgangspunt hierbij is dat de bezoeker het gebied met diverse zorggebouwen ervaart als een stad op zich. De nieuwe gebouwen worden zoveel mogelijk als losse gebouwen opgezet zodat een dichte stadsstructuur ontstaat met straten en pleinen. DJGA ontwierp in samenwerking met AR-TE en STABO eerder voor UZ Leuven het gebouw voor Kritieke Diensten, het datacenter, de parkeergarage en het Logistiek Platform waarvan de bouw begin 2015 start.

Het nieuwe Vrouw- en Kindziekenhuis wordt casco opgeleverd in het voorjaar van 2016. De verwachting is dat het ziekenhuis in het voorjaar van 2018 zijn deuren opent.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook