> > Nationaal Militair Museum door Claus van Wageningen

Nationaal Militair Museum door Claus van Wageningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-12-2014 - Gisteren is het Nationaal Militair Museum in Soesterberg aan de pers gepresenteerd. Dick van Wageningen (Felix Claus Dick van Wageningen Architecten) gaf een toelichting op het ontwerp.

tekst en foto's: Bart van Hoek

Het Nationaal Militair Museum is gerealiseerd op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis. Het museum heeft 45 hectare van de grond tot zijn beschikking, dat is een tiende van het hele terrein dat voor een groot deel weer wordt teruggeven aan de natuur. H+N+S landschapsarchitecten gaf de terreininrichting vorm.

Het museum en omliggende terrein zijn overigens gerealiseerd door een consortium onder leiding van aannemer Heijmans, dat behalve voor ontwerp en de bouw ook verantwoordelijk is voor de financiering, de museale inrichting en de facilitaire exploitatie van het complex over een periode van 25 jaar. Na die periode gaat het project naar de opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf.

In het Nationaal Militair Museum zijn de collecties van het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg samengebracht. Dick van Wageningen ontwierp voor het museum een dak van 250 bij 110 meter met daaronder alle functies. Van Wageningen: "Dit geeft het gebouw een soort robuustheid die past bij de krijgsmacht." Het museum is gebouwd op de rand van de grote vlakte van de voormalige luchtmachtbasis. Direct valt de 33 meter hoge uitzichttoren bij de entree op. De architect: "Deze toren was niet gevraagd in het programma van eisen, maar we vonden het belangrijk iets te maken waardoor je ziet waar je naartoe moet."

De bezoekers benaderen het gebouw vanaf het hoger gelegen parkeerterrein en betreden het, via een brug, op de eerste verdieping. In het zwarte gebouw is veel glas toegepast. De entree wordt gemarkeerd door gele pijlen die de bezoeker de verdere route door het museum begeleiden. De grote tentoonstellingshal met het militair materieel bevindt zich op de begane grond. Het enorme dak steunt op kolommen in de gevel en twee gesloten volumes. Centraal in het gebouw ligt een volume met tentoonstellingsruimten. Vanuit de eerste verdieping in dit volume kan je aan alle zijden naar buiten, naar grote balkons met uitzicht op de grote tentoonstellingshal. Rechts van de entree is het tweede volume te vinden met faciliteiten als een auditorium, restaurant en kantoren.

Het uit stalen vakwerkliggers opgebouwde dak is 4 meter hoog. Deze hoogte was niet alleen nodig om de grote overspanningen tot 60 meter mogelijk te maken, maar ook om de technische installaties in kwijt te kunnen. In het dak is 2,3 miljoen kg staal verwerkt. Aan het dak hangen 19 vliegtuigen. De buitengevel is geplaatst binnen de smalle maar diepe kolommen die het dak dragen. Aan de buitenzijde versterkt dit de ruwe, industriƫle verschijningsvorm van het gebouw. Binnen is de glazen gevel een vlak en geeft zo een rustiger beeld.

Met het Nationaal Militair Museum heeft Felix Claus Dick van Wageningen Architecten een voor deze locatie en functie passend gebouw ontworpen dat sterk refereert aan de vormgeving van hangars en de architectuur van een architect als Norman Foster.

Op donderdag 11 december wordt het museum officieel geopend door de Koning. Vanaf 13 december is het museum open voor het publiek.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook