> > KCAP wint competitie in Frankfurt am Main

KCAP wint competitie in Frankfurt am Main

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2014 - De Duitse investeerder Deutsche Wohnwerte heeft in samenwerking met ontwerpers KCAP Architects & Planners, B&V Braun Canton Volleth Architekten met TOPOTEK 1 landschapsarchitecten de investeerders competitie voor een nieuwe woonwijk in Frankfurt Riedberg gewonnen.

Het team is gekozen als winnaar uit een selectie van 19 deelnemers in deze prijsvraag, die was aanbesteed door de stad Frankfurt am Main en uitgevoerd door de HA Stadtentwicklungsgesellschaft.

Het 4,3 hectare grote gebied bevindt zich tussen de Universiteit van Frankfurt en twee parkgebieden. De autovrij geplande woonwijk met 322 appartementen laat een voorbestemde locatie zien: het biedt geweldige uitzichten en royale ruimte. Binnen de ontwikkelstrategie voor Frankfurts wijk Riedberg is dit project het laatste grote onderdeel om het kwartier “Universiteit” te vervolmaken.

Het winnende stedenbouwkundige concept creëert zowel compactheid als diversiteit, reageert op de topografie van het gebied en stelt relatie met de groengebieden centraal. Acht blokken met verschillende afmetingen zijn op eenzelfde dorpse manier gepositioneerd: rondom pleinen, speeltuinen, weiden of ontmoetingsplaatsen. Zowel de binnentuinen als ook de groene gebieden tussen de gebouwen bieden verschillende niveaus van privacy - publiek, collectief of privé. Op drie locaties zorgen open publieke ruimtes voor ontmoetingsplekken in de wijk. Het centrale plein is daarbij zo geplaatst dat men vanaf hier kan genieten van de skyline van Frankfurt. Vanuit het principe van de “open stad” verbindt een fijnmazig netwerk van paden de wijk met zijn omgeving.

Sterke silhouetten en grote dakdoorbraken zorgen ervoor dat een groot deel van de appartementen kan genieten van de uitstekende locatie en uitzichten. Samenhang wordt gecreëerd door de bijzondere functie van het begane grond zone binnen het concept. Verschillende typologieën van plattegronden versterken de identiteit van elk van de publieke ruimtes en stimuleren tevens de relatie tussen de begane grond en de omliggende buitenruimte. Alle grondgebonden appartementen zijn toegankelijk via de publieke ruimten. Doordat ze zijn voorzien van voortuinen of veranda’s, direct toegang tot het park of tot de besloten binnentuin hebben, zijn ze allemaal op een andere manier verbonden met de publieke ruimte.

De open uitstraling van de begane grond zone in combinatie met baksteen als verbindend en tegelijkertijd in kleur en textuur variabel materiaal ondersteunt het principe van eenheid en diversiteit. Op deze manier voldoet het ontwerpvoorstel aan de competitievraag om “op deze locatie een woongebied te creëren van hoge kwaliteit met een geheel eigen identiteit en met een sterk, verfijnd ontwerp”. Verschillende eindgebruikers zullen hier een thuis en een prettige leefomgeving vinden.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook