> > Bouw ziekenhuis Maas en Kempen in België gestart

Bouw ziekenhuis Maas en Kempen in België gestart

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2014 - De bouw van het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen is van start gegaan. Vlaams minister Jo Vandeurzen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, legde vandaag samen met andere hoogwaardigheidsbekleders de eerste steen van het nieuwe gebouw in het Belgische Maaseik.

Het ziekenhuis, dat de oude gebouwen in Maaseik en Bree vervangt, heeft een oppervlakte van ruim 32.000 m². De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is samen met AR-TE verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp en het interieurontwerp. Stabo is verantwoordelijk voor de stabiliteit en de technieken, Ontwerpbureau Pauwels maakte het landschappelijk ontwerp.

Het creëren van een groene, natuurrijke beleving voor toekomstige patiënten, bezoekers en medewerkers stond voor dJGA centraal bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis – het eerste laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Het gebruik van veel glas en grote ramen maakt dat natuurlijk licht doordringt tot in het hart van het gebouw. Het zicht op de natuurrijke omgeving van het ziekenhuis is daardoor vanuit elke verdieping optimaal. “Goed zicht op de omgeving van een gebouw is niet alleen een esthetisch streven, maar dient in dit geval ook een hoger doel,” legt Jeroen Veth, senior architect bij dJGA uit. “We willen patiënten, bezoekers en medewerkers hiermee duidelijke herkenningspunten bieden, zodat we hun oriëntatie bevorderen en een gevoel van rust oproepen.”

Om patiënten extra te helpen in hun oriëntatie, creëerde dJGA een ontwerp dat de beleving van een kleinschalig ziekenhuis oproept. De nieuwbouw bestaat uit vijf losse bouwdelen die onderling verbonden zijn door gangen en luchtbruggen. Dit zogeheten ‘vastgoedmodel’ biedt bovendien de flexibiliteit om elk gebouw in de toekomst eenvoudig en zonder veel overlast uit te breiden, dan wel in te krimpen. De gebouwen hebben elk een andere vormgeving en zijn daardoor goed te onderscheiden. Dat komt doordat ze elk een ander design en interieur krijgen, passend bij de functie van het betreffende gebouw. Dankzij wandelpaden en het gebruik van een open terrein is het landschappelijk ontwerp rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

“DJGA heeft de wensen en ambities van ons nieuwe ziekenhuis goed vertaald naar een eigentijds ontwerp,” stelt Jan Valgaeren, Algemeen Directeur van ziekenhuis Maas en Kempen tevreden vast. “Het ontwerp komt tegemoet aan de behoeften van patiënten én bezoekers – en bovendien aan onze wens om kostenbewust te werken. Het is onze nadrukkelijke ambitie om een innoverende rol te blijven spelen in de regio. Zorg van hoge kwaliteit staat voor ons voorop. Het ontwerp van dJGA helpt ons om de 85.000 tot 100.000 bewoners die wij hier in de directe regio bedienen, op een vlotte, veilige manier hulp te blijven bieden.”

Het ziekenhuis beschikt over een ‘Hotelgebouw’ waarin de verpleegafdelingen te vinden zijn. De ‘Hot Floor’ beschikt over de afdelingen OK’s, IC, Spoed en Radiologie. Poliklinieken, administratie en beheer krijgen een plek in het ‘Kantoorgebouw’ en facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium komen in de ‘Fabriek’. Het ‘Entreegebouw’ huisvest onder meer de entree, het bezoekersrestaurant en de inschrijvingsbalie.

In totaal heeft het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen een oppervlakte van 32.347 m². Er komen 230 bedden en de parkeerplaatsen bieden plek aan ruim 550 auto’s. Het nieuwe ziekenhuis wordt opgeleverd in het voorjaar van 2017. De eerste steen werd, naast minister Jo Vandeurzen, gelegd door Herman Reynders (gouverneur van de provincie Limburg), Liesbeth van der Auwera (burgemeester van Bree), Jan Creemers (burgemeester van Maaseik) en Koen Torfs (voorzitter van ziekenhuis Maas en Kempen).

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook